Als Pauline Krikke weg moet, mogen dan Marcel van Roosmalen en die idioot van Omroep West mee?

Vorige week reden mevrouw C. en ik enkele keren over de Scheveningse boulevard om de jaarlijkse bouw van de pallettorens te bekijken. We zijn niet het soort mensen die zich in de massa begeven om een vreugdevuur te bewonderen, maar zijn wel gretige ooggetuigen van de voorbereidingen.

Massa’s zijn niets voor ons, dus de jaarwisseling vieren we onder de kerstboom thuis; weggedoken in ons veilige onderkomen, in een rustige buurt.

We consumeren vanuit die rust wel gretig alle nieuws en vele discussies via sociale media.

Op 31 december, noch de dagen daaraan vooraf, lazen we enig commentaar of discussie dat die jaarlijkse ‘vreugdevuren’ op het strand bij de boulevard en bij Duindorp niet door moesten gaan, zelfs niet toen op 31 december duidelijk werd dat de brandstapels 35% hoger waren dan met de gemeente afgesproken en er bovendien een stevige landinwaartse wind stond.

Omroep West, vooraf geinformeerd dat de stapels veel te hoog waren, verzorgde een rechtstreeks verslag van het in brand steken van de stapels.

Geen woord over het feit dat de bouwers van de stapels maling hadden aan de afspraken met de gemeente.

Wel een idioot van een verslaggever, waarschijnlijk stomdronken, die meende dat die jaarlijkse vreugdevuren bij Den Haag en Scheveningen horen “zoals water hoort bij Willem Alexander, zwart geld bij Bram Moskowicz en een buitenechtelijke dochter bij Prins Bernard”.

Ja, als dat het niveau is van je ‘journalistiek’ kritisch denken, dan kan ik goed begrijpen dat je niet verder komt dan kleumend verslag doen voor een regionale omroep.

Vanaf het moment dat de boel uit de hand liep, ontstond er een hausse aan commentaren van betweters die vonden dat de vuren natuurlijk hadden moeten worden afgelast en dat Pauline Krikke een incompetente burgemeester is.

Dat laatste wil ik niet tegenspreken, maar kan ik ook niet bevestigen.

Krikke manoevreerde onhandig in de nasleep van het ontspoorde vuurtje. Ze kondigde een grondig onderzoek en stevige evaluatie aan, zoals bestuurders altijd doen, maar trok tegelijk de conclusie dat de bouwers zich niet aan de afspraken hadden gehouden en eigenlijk schuldig waren. De domme dame liet tegelijk weten dat de gemeente vooraf wist dat die bouwers geen boodschap hadden aan de afspraken.

Wat moet je doen als overheid wanneer burgers zich niet aan afspraken houden: Handhaven. En handhaven is nu precies wat de gemeente niet deed. Ik kan begrip opbrengen voor de vraag waar de gemeente mee geworsteld moet hebben: wat is erger, handhaven met alle gevolgen van dien, of niet handhaven?

Voor stuurlui aan de wal een gemakkelijk te beantwoorden vraag. Met name achteraf.

NRC columnist Marcel van Roosmalen wist 2 januari in een betweterige column ook achteraf hoe het anders had gemoeten.en greep meteen zijn kans een stukkie populistische politieke propaganda te bedrijven, want: “..Iedere gek, behalve de populisten van de grootste partij (Groep De Mos) die op Oudjaarsdag nog even naar de bouwlocaties kwamen om te concluderen dat het weer ‘geweldige stapels’ waren, kan de vinger op de zere plek leggen.”

‘Iedere gek’? Vreemde formulering. Bedoelt van Roosmalen dat je dom moet zijn om het probleem te begrijpen, of dat je dommer dan dom bent als je het niet begrijpt? Ik ga uit van dat laatste en dat hij zijn kans greep te laten weten dat Groep De Mos, en daarmee alle Hagenaars die op deze groep stemden, dommer dan dom zijn.

Wat een zelfingenomen kwast is die Marcel van Roosmalen. Hangt de relativerende, kritische journalist uit in een televisiespelletje maar is niet in staat kritisch naar zichzelf te kijken. Dat kost dan weer te veel moeite.

Overigens was de woordvoerder van Groep De Mos niet de enige die het jaarlijkse vuurfeestje op het strand geweldig vindt. Dat vond ook de Omroep West collega, want van hetzelfde kaliber, van Marcel van Roosmalen, want het feestje hoort bij Den Haag en Scheveningen zoals etc etc

Pauline Krikke liet zich op 31 december nog op het strand interviewen en verklaarde juichend hoe geweldig het allemaal is. De vuren zijn zelfs op de lijst van UNESCO Nederlands nationaal erfgoed.

Het is duidelijk dat er in het Haagse puin geruimd moet worden.

Er is echter veel meer puin dan de burgemeester Pauline Krikke.

Ik kijk nu al uit naar 31 december 2019.

Plaats een reactie