Barack Obama, de man van vierhonderdduizend dollar

De Amerikaanse ex-president Barack Obama houdt binnenkort een toespraak op een conferentie over gezondheidszorg, georganiseerd door beurshandelaar Cantor Fitzgerald. Hij zal daarvoor 400.000 dollar krijgen, melden Amerikaanse media.

Verontwaardiging alom over de hoogte van dat bedrag. Het dubbele jaarsalaris van een Amerikaanse president voor één speech lijkt mij geen slechte deal. De hoogte van dat bedrag vind ik veel minder interessant dan het antwoord op de vraag hoe dat bedrag tot stand gekomen is.

Werd Obama, of zijn zaakwaarnemer door Cantor Fitzgerald gebeld met de vraag of hij, vanwege zijn grondige kennis over de financiering van de gezondheidszorg, wilde spreken op een conferentie en was het antwoord: “Geen probleem; kost $ 400.000,00”?.

Lijkt mij onwaarschijnlijk.

Is er een waslijst van organisaties die staan te dringen om Obama als spreker te ontvangen en werd er in een Wallstreet achterkamertje een geheime veiling gehouden waarbij Cantor Fitzgerald als hoogste bieder uit de bus kwam? Interessante gedachte, maar reëel?

Ik durf het bijna niet te opperen, maar is het misschien zo dat Obama tijdens zijn presidentschap besluiten nam in het voordeel van Cantor Fitzgerald en werd deze tegenprestatie van CF destijds al beklonken? Schurkt aan tegen een samenzweringstheorie en ik hou niet van dergelijke paranoïde theorieën.

Heeft Obama kennis over de gezondheidszorg en heeft Cantor Fitzgerald belang bij die kennis? Is Obama de enige die die voor Cantor Fitzgerald zakelijk interessante kennis heeft en gaat het bedrag van $ 400.000,00 over veel meer diensten dan alleen een speech?

Kan Obama vergeleken worden met een nieuwe steraankoop voor Real Madrid en wordt de prijs van die aankoop alleen al dubbel en dik terugverdiend door de commotie vanwege het exorbitante bedrag?

Laten we wel wezen wie hadden allemaal van Cantor Fitzgerald gehoord voordat de opwinding over Obama’s speech ontstond? Cantor Fitzgerald is een beurshandelaar en heeft belang bij het aantrekken van gefortuneerde klanten. Deze speech van Obama genereert door het hoge bedrag meer aandacht dan tientallen TV advertenties bij elkaar en is zeer waarschijnlijk goedkoper dan zo’n TV campagne. Een win-win situatie dus voor Obama en Cantor Fitzgerald. De kassa rinkelt voor Obama en Cantor Fitzgerald zit voor vier miljoen dubbeltjes op de eerste rij.

Sterker nog: wanneer Cantor Fitzgerald Obama minder zou betalen, dan zou deze firma evenveel publiciteit krijgen en zou Obama zich door Cantor Fitzgerald laten gebruiken. Er zouden juist vragen gesteld moeten worden bij een gebruikelijk honorarium voor een speech. Ik zou dan pas werkelijk achterdochtig worden.

Had Obama deze uitnodiging te speechen af moeten slaan juist omdat hij zoveel geld waard is? Natuurlijk niet. Dat zou betekenen dat hij net als zijn voorganger veroordeeld is tot de eeuwige golfvelden.

Dus stop met het calvinistische veroordelen, voornamelijk uit linkse hoek, van deze deal waarbij niemand tekort gedaan wordt.

Plaats een reactie