Bénédicte Ficq spelprogramma: Wie heeft de langste kalkoennek

Bénédicte Ficq

In het kader van de Internationale Vrouwendag – wanneer komt er een Internationale Mannendag? – stelde de redactie van DWDD een lijst van 17 toonaangevende Nederlandse vrouwen samen. De presentatie van die lijst vond/vindt plaats met de toon en het soort ‘voice-over’ dat de firma Apple gebruikte bij het presenteren van een reeks toonaangevende mensen die een wending in politiek, kunst en wetenschap wisten te bewerkstelligen.

In DWDD mocht deze week advocate Bénédicte Ficq een nieuwe vrouw aan de lijst toevoegen, maar moest dan wel een van de vrouwen die al op de lijst stonden verwijderen. Zij wilde Hirsi Ali van de lijst verwijderd hebben, want:  ‘Ik vind dat Hirsi Ali eruit moet. Zij is de enige donkere vrouw, wat natuurlijk bizar is. Gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren zou je toch hebben mogen verwachten dat er meer donkere dan wel gekleurde Nederlanders in staan….maar ik vind dat zij niet een positieve bijdrage heeft geleverd aan het multiculturele debat en ik vind dat de tijd van nu, de problemen die wij nu hebben dat rechtvaardigen, iemand die polariserend erin staat – in verband met de opvattingen over de islam en ieder geval de polariserende opvattingen over de islam – vind ik dat zij eigenlijk voor straf er een beetje uit zou moeten. Ja, dat vind ik echt. Ik vind dat zij een hele, mij bekruipt altijd een enorme irritatie als ik aan Ayaan Hirsi Ali denk, omdat ik haar, op de ene of andere manier ook iets vanuit een bepaald superioriteitsgevoel bijna haar opvattingen leek te poneren. Ze heeft een aantal onderwerpen op de agenda gezet, die buitengewoon van belang zijn. Zij heeft ook de politieke islam op de agenda gezet, wat ook buitengewoon belangrijk is. Maar het vervolg van discussie in het denken naar oplossing toe en het verbinden van mensen, daar vind ik dat zij een negatieve rol heeft gespeeld.’

Bénédicte Ficq vindt dus dat Hirsi Ali die ‘er een beetje uit moet’, op allerlei gebieden een heel belangrijke rol gespeeld heeft, maar de vervolgdiscussie niet goed, veel te veel vanuit een superioriteitsgevoel, gevoerd heeft. Daar gaan we weer. Bénédicte Ficq maakt de fout die zo vaak bij inhoudelijke discussie gemaakt wordt: ze verwart vorm (superioriteitsgevoel) met de inhoud. Het warrige anti-Ali betoog was Ficq onwaardig. Die warrigheid had ik van een gerenommeerd strafpleiter niet verwacht. Alhoewel, ik heb haar nooit horen pleiten. Misschien praat mevrouw Ficq altijd al half-stotterend en chaotisch. Het betoog om Ali uit de lijst te verwijderen kwam niet uit de verf. Het leek haast alsof Ficq zich niet voorbereid had.

Wanneer ik de voors en tegens van de persoon Ali op een weegschaal leg, dan slaat die schaal wat mij betreft overtuigend door aan de kant van de voors. Ik deel de irritatie van Bénédicte Ficq over de wat arrogante, is dat hetzelfde als superioriteitsgevoel, presentatie van Ali. Er is een verschil: die vormkwestie krijgt bij mij geen vat op mijn inhoudelijke beoordeling van Hirsi Ali. Misschien moet Bénédicte Ficq de autobiografie van Ali lezen. Ik las hem en kreeg veel respect voor Ali, ondanks haar minder betrouwbare hoppen van de PvdA naar de VVD.

Matthijs van Nieuwkerk: ‘U mag haar van de lijst halen; misschien zit hier de volgende keer iemand anders die haar weer op de lijst plaatst’.

Met haar reactie hierop ging Bénédicte Ficq languit op haar gezicht: ‘Misschien als Wilders dan hier zit’. Kwam daar het werkelijke politiek correcte motief van Ficq naar voren? Hirsi Ali en Geert Wilders zijn het op grote lijnen met elkaar eens over de dreiging van een deel van de islam. Ze maakten samen de film Fitna waarin gewaarschuwd werd voor de islam. Het ging Bénédicte Ficq misschien niet om Hirsi Ali, maar om Geert Wilders. Die moest ausradiert worden.

Bénédicte Ficq plaatste voorstanders van Hirsi Ali op één lijn met de PVV voorman; je moet wel een soort Wilders zijn als je Hirsi Ali op die lijst van vermaarde vrouwen plaatst. Dat kan iedereen die wel Ali bewondert in haar/zijn zak stoppen.

Duidelijk is dat Bénédicte Ficq als aanklager af ging. Ze is daar niet geschikt voor. Iedere middelmatige advocaat zou bij zo’n slappe Hirsi Ali aanklacht haar binnen de kortste keren vrij kunnen pleiten.

Bénédicte Ficq wilde Sonja Barend op de lijst. Waarom werd niet goed duidelijk. Ze zal wel gedacht hebben daarmee te scoren bij DWDD en in het VARA bolwerk. Barend wordt door Ficq bewonderd omdat ze, net als Ficq, trots haar overdaad aan oud vel en kalkoennek toont. Barends is een zelfverzekerde vrouw die een voorbeeld is voor andere vrouwen. Linda de Mol en Wendy van Dijk kan Bénédicte Ficq ‘niet uit elkaar houden omdat ze waarschijnlijk vaste klant zijn bij dezelfde plastisch chirurg’.

Eén dag na het onhandige optreden van Bénédicte Ficq mochten schrijfster Jessia Durlacher en grappenmaker Soundos el Ahmadi in DWDD aan de slag met de lijst gerenommeerde vrouwen. Dat werd een botsing Jood-moslim van de zuiverste soort. Durlacher, Jodin, wilde moslimcriticus Hirsi Ali als heldin terug op de lijst; El Ahmadi, moslima, reageerde daar sarcastisch lachend op. Volgens haar is Hirsi Ali bron van conflicten. Dat krijg je wanneer opponenten zich in de loopgraven van hun religieuze achtergrond nestelen. Niks uitwisseling van argumenten, maar onwrikbaar fundamentalisme.

Genieten die venijnige, vrouwelijke onderonsjes..

Een genot om naar te kijken. Van mij mag Bénédicte Ficq, misschien jaloers omdat ze zelf niet op de lijst staat, wekelijks bij DWDD langs komen om sexgenoten te schofferen en te beoordelen op hun uiterlijk. Als je eerlijk je verval en lelijkheid, zoals Hanneke Groenteman volgens Bénédicte Ficq, toont, dan ben je Ficq’s vrouw. Hier zit een prachtig televisie format in.

John de Mol, meld je maar.  De Bénédicte Ficq show kan beginnen. De wereld zal met hulp van De Mol binnen de kortste keren aan Bénédicte Ficq’s voeten liggen met het spelprogramma Wie heeft de langste kalkoennek.

Plaats een reactie