De aandoenlijke jongens en meisjes van Amnesty

Fatale aanhouding: ‘Veroordeling van agent die nekklem toepaste bij Mitch Henriquez blijft in stand’
Fatale aanhouding: ‘Veroordeling van agent die nekklem toepaste bij Mitch Henriquez blijft in stand’

 

Het is alweer twee weken geleden dat de politie een 48-jarige vrouw in Alkmaar doodschoot. Het verwarde mens terroriseerde al lange tijd haar buren en zelfs de hele buurt waar ze woonde. Toen ze met een mes en een hamer afliep op ter assistentie opgeroepen dienders zagen deze zich genoodzaakt uit zelfverdediging van hun vuurwapen gebruik te maken. Een tragische toestand.

Het is alweer ruim vier jaar geleden dat opstandig dronken en provocerende Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark overleed bij zijn arrestatie. De dienders die hem, na meerdere waarschuwingen en nadat ze familieleden van Mitch hadden verzocht de dronken lor mee te nemen, uiteindelijk probeerden Mitch in de kraag te vatten, werden geconfronteerd met een man zo sterk als een beer. De toegepaste nekklem werd Mitch fataal.

Twee zeer ongelukkige incidenten met dodelijke afloop. Een onnodige dodelijke afloop. Dienders beschikken over middelen om weerbarstige burgers onder controle te krijgen zoals wapenstok, pepperspray en vuurwapen. Tussen de impact van pepperspray en het vuurwapen bestaat al jaren behoefte aan een middel krachtiger dan de spray en minder riskant dan het vuurwapen.

Dat middel bestaat: de taser. In de USA wordt de taser gebruikt als minder riskant alternatief voor vuurwapens.

De taser is niet zonder risico’s, net zo min als de wapenstok, pepperspray of fysieke middelen zoals de nekklem. Die taser is echter zonder twijfel aanzienlijk minder gevaarlijk dan vuurwapens en overbrugt de grote afstand tussen wapenstok en pepperspray enerzijds en vuurwapens anderzijds.

Ik durf de stelling aan dat Mitch Henriquez en die arme vrouw in Alkmaar nog geleefd hadden, als de politie bij die interventies had beschikt over tasers.

De zelfbenoemde ‘experts’ van Amnesty International, de jongens en meisjes niet gehinderd door nuchtere ratio en statistieken, zijn een andere mening toegedaan: tasers zijn gevaarlijk en moeten niet door de hermandad gebruikt worden.

Het is voor Mitch en die dame in Alkmaar te laat, maar toekomstige Mitches en verwarde personen mogen blij zijn dat de werkelijke beslissers in Nederland een lange neus maakten naar de kinderen van Amnesty en besloten de politie te voorzien van tasers.

Plaats een reactie