De succesvolste methode om af te vallen

Bij ‘diëtist’ denk je niet aan een man. Het is een vrouwenberoep. Je durft na alle emancipatiegolven en polemieken over het glazen plafond bijna niet meer te duiden hoe het komt dat diëtisten voornamelijk vrouwen  zijn. Toch een kleine poging: is het misschien een stuiptrek van de conventionele rolverdeling waarbij de man jager, baan buiten de deur, en de vrouw verzorger van kinderen en maaltijden is? Zoals de meeste duidingen voegt ook deze niets toe en is slechts een schijnverklaring. Ik, man, ben een witte raaf in de diëtistenwereld.

De laatste twee decennia van de 20ste eeuw, doorlopend in de huidige eeuw waren/zijn jubeljaren voor ons vak. Tot aan 1980 beperkte, op enkele korte oprispingen na, de discussie over voedsel zich tot cholesterol, vet en suiker. In de zijlijn stonden vegetariërs en veganisten als woestijnprofeten volhardend te verkondigen dat hun voedingsleer de sleutel tot eeuwige gezondheid bood.

Het moet medio jaren zestig van de vorige eeuw geweest zijn dat ik op een zaterdagmorgen in De Volkskrant las over de gezonde effecten van Zwitsers volkorenbrood. Vanaf mijn vroege jeugd las ik met graagte alles over gezond voedsel. Kort na de ‘ontdekking’ van volkorenbrood kwam ook muesli op de markt.

Vrijwel parallel aan de gemiddelde gewichtstoename in de westerse wereld groeide de gezondheidsmarkt. Kijk eens naar foto’s van naar hun werk fietsende Nederlanders in de jaren vijftig en vroege jaren zestig. Obesitas? Nooit van gehoord. Allemaal strakke koppen met ingevallen wangen en strak gelijnde jukbeenderen. Dik kwam wel voor, maar dan in zeldzame gevallen en meestal niet door te veel eten.

We weten het allemaal zo langzamerhand wel: de vetfobie van de vorige eeuw heeft geleid tot een overconsumptie van ‘mager’ en koolhydraten. De voedselgoeroe’s begonnen een wedstrijd betweterigheid, niet gehinderd door enig wetenschappelijke onderbouwing. Napraten werd de norm. In de geseculariseerde maatschappij zag een nieuw geloof het licht en de profeet was Michel de Montignac. We werden van de ene dag op de andere allemaal deskundigen over snelle en trage koolhydraten. De glycemische index werd de bijbel van de moderne mens. De ene stralende ster na de andere verscheen aan de diëethemel, om ook weer even snel te verdwijnen. Waar is het lachebekkie Sonja Bakker gebleven? Dokter Frank? Nooit meer van gehoord. De Montignac is overleden; leeft zijn leer nog voort?

Raw food? Op zijn retour. Super foods: oorspronkelijk onderdeel van het aanbod in gespecialiseerde biologisch-voedsel winkels. Nu vindt je superfoods en superfruit op weekmarkten en in super(!)markten naast de aloude Zonnatura producten.

Ook de superfoodsballon is inmiddels doorgeprikt. Geen van de claims waarmee consumenten verleid werden de portemonnee te trekken blijkt wetenschappelijk aangetoond.

Er is maar één methode om overgewicht kwijt te raken: matiging. Wil je snel, meer dan 1 kilo per maand, afvallen dan bieden relatieproblemen – ernstige financiële problemen helpen ook – een fantastische ondersteuning. HET tovermiddel is een uitgebalanceerde mix van matiging, variatie in voedsel, relatieproblemen en veel lichaamsbeweging. Een magische combinatie.

Vier jaar geleden hadden mijn vriendin, inmiddels mijn echtgenote, en ik serieuze problemen. Dat escaleerde tijdens een vakantie in Zuid Frankrijk. Vakantie is vaak een katalysator die sluimerende relatieproblemen versterkt. Zo werkte dat bij ons ook met als resultaat dat ik alleen achterbleef nadat M. de Thalys naar huis nam. Een pijnlijke gebeurtenis. Veel emotie.

De enige manier om de tomeloze emotie onder controle te krijgen, was een strikte eet- en lichaamsbewegingdiscipline. Daar had ik de regie over. Die regie voorkwam dat ik helemaal decompenseerde tot zombie voor de kampeertent.

Het hielp: vanaf dat ik alleen achterbleef fietste en vastte ik zes weken alleen in Zuid Frankrijk. De nachten bracht ik stuiterend door op mijn kampeermatrasje.

Wat een unieke effectieve afvalmethode. In zes weken tijd viel ik bijna tien kilo af. Toontje werd er niet mooier op, maar wat voelde hij zich prima. Ik ging weer houden van mijn vermagerde lijf en voelde me, met uitzondering van hart en hersenen, met de dag beter. Verdriet werd een schizofreen genoegen; een bevredigende pijn. Het leven was zelden intensiever.

Zou ik deze periode over willen doen? Nee!

Toch raad ik iedereen die worstelt met overgewicht aan de volgende stappen te nemen om af te vallen en je snel fysiek beter te voelen:

  1. maak ruzie met je partner zodat het tot een breuk komt;
  2. ga over op een aan volledig vasten grenzend eetpatroon;
  3. zorg overdag voor lichaamsbeweging van een masochistische intensiteit;
  4. breng de nachten zo veel mogelijk wakend en piekerend door;
  5. beperk je dieet tot voedsel dat je niet lust.

Facultatief: mocht dit niet leiden tot gewichtsverlies van minimaal anderhalve kilo per week, dan kunnen ernstige financiële problemen een goede steun in de rug zijn.Indien het lastig is dreigende financiële ondergang te bewerkstelligen, dan nodig ik u uit om ongelimiteerd uw surplus aan pecunia te storten op de volgende bankrekening: NL38INGB0006898269, ten name van TC, Ouagadougou, Burkina Fasso.

Plaats een reactie