Directie VARA zegt Sander van de Pavert de wacht aan

Gerard Timmer, sinds mei 2014 algemeen directeur van BNN-Vara, heeft Sander van de Pavert in ongewoon harde bewoordingen de wacht aangezegd. Timmer wil een commissie samen stellen die de Lucky-TV bijdragen van Van de Pavert vooraf in ziet.

Het is niet langer toegestaan dat De Wereld Draait Door wordt afgesloten met een Lucky-TV schets die niet het fiat heeft van die commissie. Marcel van Dam zal de commissie leiden en is rechtstreeks verantwoording schuldig aan Timmer.

Van Dam heeft de opdracht drie leden voor de commissie te werven. Deze leden dienen op geen enkele wijze verbonden te zijn aan de publieke of commerciële omroep. De gedachten gaan uit naar mensen met een toonaangevende juridische of culturele achtergrond.

De vlam sloeg deze week in de pan toen DWDD presentator Matthijs van Nieuwkerk op een gênante manier de fout in ging door zijn gast Esther Gerritsen, de schrijfster van het Boekenweekgeschenk 2016, aan te kondigen als Esther Verhoef.

Van Nieuwkerk, bedenker van het diffamerende ‘Ivo Niehetje’ voor BN’ers die zich te luidruchtig op de borst kloppen, en overenthousiast presentator van De-TV-Draait-Door clips waarin met name nieuwslezers van commerciële zenders te kijken worden gezet omdat ze zich verspreken, schoot zich deze week keihard in eigen voet.

‘Deze mega-verdiener heeft de VARA als nooit te voren belachelijk gemaakt’, aldus Timmer. ‘Wanneer hij na deze pijnlijke misser onmiddellijk zijn ontslag had aangeboden, dan had ik geen seconde getwijfeld daarmee akkoord te gaan’.

Het is Timmer al sinds zijn aanstelling een doorn in het oog dat Van Nieuwkerk enerzijds ‘zwelgt van bewondering voor iedereen die zijn universitaire studie succesvol afrondde, en anderzijds de voorman is geworden van kneuterige afzeik-TV.’

‘De VARA heeft tot doel verheffing van de massa en niet infantilisering via de kinderachtige filmpjes van Lucky-TV’. Insiders vermelden dat directeur Timmer zich ergert aan Boer-zoekt-vrouw pesterij door Van de Pavert en het fantasieloze, zelfingenomen en vooral puberale Willy-gedoe.

Die Lucky-TV filmpjes kunnen na de blunder van Van Nieuwkerk niet zo door gaan. ‘De VARA maakt zichzelf door voortdurende uitvergroting en belachelijk maken van andermans fouten tot doelwit van sarcasme door de mega-fout van Van Nieuwkerk. De bal kaatste door zijn blunder keihard in ons gezicht’.

De verspreking van Van Nieuwkerk werd volgens Gerard Timmer veroorzaakt door diens amechtige bewondering voor schrijvers en zijn voortdurend accellererende spreektempo. ‘Dat moest een keer fout gaan’.

‘Van Nieuwkerk dient zich te realiseren dat hij ook niet meer de jongste is. Hij gedraagt zich als een over het paard getilde diva ten koste van gezonde zelfbeschouwing’.

Bert de Groot, voorzitter van de Stichting CPNB (organisator van de Boekenweek), hing meteen na Van Nieuwkerks blunder bij Gerard Timmer aan de lijn. Het is een publiek geheim dat de gezamenlijke uitgevers ieder jaar een fors bedrag op tafel leggen om in DWDD hun nieuwe producten te mogen presenteren. De Groot is verbolgen dat Van Nieuwkerk – ‘een zelfingenomen standje’ – de investeringen van de CPNB schaadt door de boekenwereld voor gek te zetten.

De kans is groot dat dit Van Nieuwkerks laatste seizoen is als presentator van DWDD.

Plaats een reactie