Dorpspleinverslaggeving Nederlandse Omroep Stichting

Dilma Rousseff

Is er nu echt niets belangwekkender te melden dan het vertrek van de assistent-coach van het gemarginaliseerde Nederlandse voetbalelftal? Volgens de NOS niet, want het eerste journaal van 30 augustus 2016 opende met dat vertrek van Marco van Basten.

Van wie? Voor de jonge kijkertjes: dat was de man die een generatie geleden, in 1988, een wereldgoal scoorde tegen Rusland in de finale om het Europees kampioenschap. Een goal waarbij de toenmalige bondscoach Rinus Michels in verbijstering de handen voor zijn gezicht sloeg. Dit kon niet waar zijn. Wat een goal.

Laten we wel zijn: geschiedenis. Net zoals het Nederlands elftal geschiedenis is. Dure auto’s, hoge salarissen, modieus gecoiffeerde koppies, zelfs een wanpresterend en over het paard getild verwaand voetballertje met wapperende sjaal en aanstellerige hoed die zich op het Britse eiland voortbeweegt in een patserige Rolls Royce, maar voetballen ho maar; dat is bijzaak.

Niet de bondscoach, wat kan je verwachten van een coach met de achternaam Blind, stapt op, maar de assistent van die coach en dat dan van een elftal dat zelfs ten onder zou gaan in de zaterdagmiddag competitie. Voor de NOS echter wereldnieuws waar de uitzending mee moest beginnen.

Wat had dit toonbeeld van uit de publieke pot vretend onderzoeksjournalistieke onbenul nog meer te melden in het vijf minuten durend journaal: de repeteerverliezer Robin Haase die weer eens niet verder kwam dan de eerste ronde in een grand slam toernooi. De man is net als het Nederlands elftal gemarginaliseerd, maar volgens de NOS is de zoveelste nederlaag op rij nieuws van (inter)nationaal belang.

De laatste keren dat Haase letterlijk van zich liet horen was toen hij, als een John McEnroe, schreeuwend te keer ging tegen organisatie of umpire bij internationale toernooien. Het is de hoogste tijd dat de man een andere baan zoekt dan een tennisbaan.

Het kon vanmorgen niet op bij de NOS: niet alleen falend voetbal en tennis kwamen aan bod, maar ook de teloorgang van een 64-jarige alpinist uit ons vlakke landje. De man donderde van een voor de tijd van het jaar veel te warme Alp en overleefde het niet.

Vijf minuten journaal en die korte tijd verspild aan sportnieuws van dorpsplein niveau.

Had de NOS niets anders te melden? Jazeker, naast flinterdunne items over een brandje in Nuenen (geen slachtoffers) en relletjes in Brazilië in reactie op de pogingen door het parlement presidente Rousseff af te zetten, mochten we vernemen dat Nederlandse werknemers de afgelopen tien jaar nauwelijks bijgeschoold werden.

Meer dan relevant nieuws, want de al jaren armetierige kwaliteit van het NOS-journaal toont de noodzaak tot bijscholing op pijnlijke wijze aan.

Plaats een reactie