Ebru Umar krijgt onverwachte steun uit Nederturkse hoek

NOS, 29 juli 2016: De Stichting Turks-Islamitische Culturele Federatie en 22 Turkse Nederlanders hebben aangifte gedaan tegen columnist Ebru Umar. Volgens hen heeft Umar de afgelopen tijd uitlatingen gedaan die ze als “uitermate beledigend” ervaren. De columnist van onder meer Metro heeft volgens de aangevers de Turkse Nederlanders geregeld vergeleken met NSB’ers. Daarnaast zou ze de Turkse gemeenschap kleineren en vernederen door te spreken over een mislukt Nederlanderschap en door hen geitenneukers en lui te noemen. De advocaat van de groep Turkse Nederlanders heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om Ebru Umar te vervolgen voor groepsbelediging.

Die aangifte toont aan dat Umar volkomen gelijk heeft met haar kwalificaties van de Nederlandse Turken (Nederturken zoals zij ze noemt). In Turkije is Umar de censuurdans ontsprongen en nu gaan de Nederturken door met de in Turkije begonnen aanslag op de vrije mening.

Wanneer je als nieuwe Nederlander je gedraagt als verlengstuk van de verwerpelijke onderdrukking van pers en vrije mening door het regime uit je land van herkomst, dan betekent dat maar één ding: het Nederlanderschap is mislukt.

Een deel van de in Nederland wonende Turken gedraagt zich als NSB’ers met hun verraderlijke meldingen aan de Turkse autoriteiten van iedere scheet die een Nederlandse columniste laat. NSB’er is niet alleen een historisch begrip, maar in de Nederlandse taal ingeburgerd als synoniem voor verrader, en verraders zijn de Turken waar Ebru Umar op doelt. Als je dat taalgebruik niet begrijpt, wordt wederom Umars visie op het mislukte Nederlanderschap bevestigd.

Geitenneukers is geen fraai scheldwoord, maar een scheldwoord is het. Een scheldwoord dat dateert van ver voordat de eerste Turk voet op Nederlandse bodem zette. Het scheldwoord is al meer dan een eeuw oud en komt uit de sfeer van soldaten in Brits Indië. De term is weer actueel geworden door een uitspraak van Khomeini die volgens de Engelse ‘Observer’ gezegd heeft dat als een man in grote seksuele nood verkeert en zijn vrouw ongesteld is, hij een kameel, een schaap of een geit mag nemen. Een fraai staaltje vernedering van vrouwen door een islamitische voorman. De stichting die aangifte deed tegen Ebru Umar is een Turks-Islamitische Culturele Federatie waarvan je mag verwachten dat ze het islamitisch gedachtegoed van een fundamentalist als Khomeini kennen. In de Koran zou volgens sommigen vermeld worden dat de profeet zijn volgelingen aanraadde een onschuldig dier als de geit te gebruiken voor de bevrediging van hun lusten als er geen betere alternatieven voorhanden waren. Ik ben geen koranexpert en laat het aan die Turks-Islamitische Culturele Federatie door dat boek te bladeren op zoek naar de exacte passage.

Alle kwalificaties die Ebru Umar gebruikt voor Nederturken vallen in het domein van de vrije meningsuiting. Ik vind die uitspraken niet zorgwekkend maar de aangifte die Turken nu in Nederland doen tegen die uitspraken wel. Er is voor deze Turken nog een lange integratieweg te gaan. Denken ze nu werkelijk dat hun aangifte enige kans van slagen heeft? Ik hoop dat het Openbaar Ministerie de aangifte ontvankelijk vindt en voordraagt aan de rechter. Zal boeiende televisie opleveren.

De uitslag is voorspelbaar, dat wel..

De Turken die er voor kozen aangifte te doen tegen Ebru Umar begrijpen blijkbaar niet dat een vrijwel onbelemmerde vrijheid van meningsuiting een bewijs van beschaving is en het belemmeren van die vrijheid thuishoort in archaïsche woestijnculturen.

Mag ik het nog eens zeggen: hoe haal je het in je hoofd om het land met de jou vertrouwde Turks-Islamitische cultuur vrijwillig in te ruilen voor een land met een geheel andere cultuur om dan in dat land de cultuur uit je bronland op te dringen? Was dan ‘thuis’ gebleven!

Aangifte wegens belediging zet alle schijnwerpers op die zogenaamde belediging. Niet slim Nederturkjes, niet slim.

Ebru Umar zal de mensen die aangifte deden dankbaar zijn voor hun steun aan haar mening over Nederturken.

Plaats een reactie