Erasmus

Biografie Erasmus, dwarsdenker door Sandra Langereis.
Biografie Erasmus, dwarsdenker door Sandra Langereis.

De biografie van Sandra Langereis liet sporen na. Je krijgt het boek als lezer niet cadeau. De reacties die ik las op Twitter variëren van ‘geweldig’ tot ‘niet doorheen te komen’. ‘Het zal wel haar manier van schrijven zijn, want dat boek over Plantin kon ik ook al niet door komen‘, las ik op Twitter. Ik zette dat boek slechts gedeeltelijk gelezen weer terug in mijn boekenkast. Het zal er binnenkort weer uit komen.

Sandra Langereis liet in een interview weten dat ze niet voor haar lezers op haar hurken gaat. Verwacht van haar dus geen gesimplificeerde benadering van een complex onderwerp.

Een buurman liet mij weten die Erasmus maar een saaie, weinig avontuurlijke man te vinden. Doorvragend kwam ik er achter dat hij al snel het boek terzijde had gelegd.

Na een aanvankelijke worsteling raakte ik steeds meer gefascineerd, bijna geobsedeerd door het boek alsof ik een doos van Pandora, maar dan niet een doos waaruit allemaal rampen ontspringen, opende met een veelheid aan nieuwsgierigmakende informatie.

Zo nieuwsgierig dat ik al lezend via Bol, Marktplaats en de lokale boekhandel boek na boek aanschafte dat ook gelezen moet worden.

Nu kijk ik aan tegen een gesloopte bankrekening en stapels boeken naast mij op de grond, op stoelen, op en onder de salontafel die schreeuwen om aandacht. En dan is daar als nieuwe opdracht ook nog de lang verwachte biografie van Hella Haasse.

Al met al een verlammende situatie. Waar te beginnen? Nu ik, hopelijk slechts tijdelijk, opgezadeld ben met een reader’s block voel ik wat een writer’s block kan betekenen voor auteurs.

Zenuwslopend.

Totdat alles gelezen is, is het ten strengste verboden nog boeken te kopen (met uitzondering van het boek over kunstcriminaliteit dat vanuit de USA onderweg is).

Plaats een reactie