Etnisch profileren? Kletskoek: professionele risicoanalyse

Er lijkt de afgelopen weken genoeg gezegd over etnisch profileren door de politie. Wat mij betreft niet.

De politie Haaglanden wordt keer op keer beschuldigd van etnisch profileren, met name in de Schilderswijk. Een beschuldiging die steeds weer de kop opsteekt. De Leidse Universiteit deed onderzoek en kon niet bevestigen dat etnisch geprofileerd wordt in die wijk. Een bericht op pagina 15 rechtsonder in de kranten, maar binnen de kortste keren is de niet-onderbouwde beschuldiging weer voorpaginanieuws. Vooral nadat de Rapper Typhoon in zijn spiksplinternieuwe slurpbak werd aangehouden. Nu was ineens de Zwolse politie een bende etnisch profilerende racisten.

Gisterenavond keek ik voor het eerst van mijn leven naar het programma Opsporing Verzocht. Een deprimerende ervaring. Wat opvalt is dat de daders in het merendeel van de zaken licht-getinte of donkere (jonge) mannen zijn.

Kijk, als ik het bij de politie voor het zeggen had dan zou ik op basis van de incidentenregistratie en een risicoanalyse beleid maken van extra toezicht op licht-getinte en donkere mannen. Zeker op jonge licht-getinte, donkere mannen in dure benzineslurpers. Heel lullig voor de goed functionerende licht-getinte en donkere mannen, maar alleszins logisch beleid.

Als ik licht-getint of donker zou zijn en ik keek naar Opsporing Verzocht dan zou ik me rot ergeren aan die zich misdragende licht-getinte en donkere mannen en alle begrip hebben voor de politie die hen extra in de gaten houdt.

Mocht ik in mijn 15 jaar oude rammelbak aangehouden worden, dan zou dank voor de politie-inzet mijn reactie zijn.

Kwestie van realisme.

Ik ben echter niet licht-getint of donker, maar een blank-geprivilegieerde oudere man en werd ongeveer een jaar geleden met mijn auto aangehouden. Onterecht zoals al snel bleek. Die aanhouding maakte mij niet uit, totdat mij het gevoel bekroop dat de betreffende cowboy-politieagent een aantal keren de cursus publieksvriendelijkheid verzuimd had. Die amateuristische en onvriendelijke bejegening hield mij, machteloos tandenknarsend, meerdere dagen bezig. Als licht-getinte, of donkere onschuldige mannen zo’n bejegening regelmatig overkomt, dan kunnen ze rekenen op mijn begrip over hun boosheid.

Het werkt en leeft een stuk prettiger wanneer iedereen, ongeacht de tint, op een sympathieke wijze wordt aangesproken zo lang er geen ernstige verdenking is, en zelfs dan.

Er knaagt een vraag….wat is de meerwaarde om jonge licht-getinte of donkere mannen in dure auto’s aan te houden enkel en alleen omdat de auto nieuw en duur, en de bestuurder licht-getint of donker is?

Dankzij de informatie via het kenteken en de snelle digitale communicatie over wegenbelasting, autodiefstal, jaarlijkse keuring, rijbewijs, gegevens eigenaar en verzekering lijkt mij aanhouden om papieren te controleren een beetje ouderwets en misschien zelfs een onnodig binnendringen in de persoonlijke levenssfeer. Het nadeel lijkt groter dan het voordeel, als dat er al is.

Wat levert stopzetten van auto’s zonder directe aanleiding werkelijk op, met uitzondering van nachtelijke alcoholcontroles bij alle automobilisten of controle van alle automobilisten wanneer daarvoor een aanleiding is in de criminele sfeer?

Aangehouden worden is per definitie een onaangenaam autoritair gebeuren. Juist dan zijn extra zorgvuldige omgangsvormen van de politie-autoriteit essentieel voor het creëren van draagvlak voor het politiewerk.

Maar, wie ben ik..

Plaats een reactie