Eva Jinek en rotte appeltjes uit de boom van het journalistieke kwaad

Geen enkel documentaireprogramma over de Verenigde Staten zal ik missen. Zodra er een journalist, al of niet professioneel, op het vliegtuig stapt om een serie programma’s te maken over de JOE ES OV EE agendeer ik mijn televisie-uurtjes om te kijken. Niets, helemaal niets wil ik missen. Of het nu toppers (Louis Theroux) of complete missers (Eva Jinek) zijn,  ik zal kijken.

Ondanks het amateuristische gestuntel van Eva Jinek die iedere keer weer met exhibitionistisch plezier te pas en te onpas, zwelgend in autobiografische emotie haar gespeelde traantjes laat vloeien, keek ik naar alle afleveringen van haar pre-Trump documentaire reeks. Ik geef toe vaak met kromme tenen en plaatsvervangende schaamte. Het soort schaamte dat je voelt wanneer iemand zichzelf publiek voor schut zet. Je krijgt dan de neiging het hoofd af te wenden met de handen voor je ogen, maar wilt kijkend door een kiertje tussen je vingers toch die stuitende momenten niet missen.

In een van de afleveringen praat Jinek met een oudere dame en vraagt aan haar op wie ze zal gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen. Mevrouw zal op Trump stemmen. En dan komt ie, een van de meest kwalijke misstappen die een ‘journalist’ kan maken. Eva Jinek, de maat aller dingen, reageert zonder een seconde na te denken en uit de grond van haar hart: “Really?”

Dus niet: ‘hoe bent u tot uw keuze gekomen?’ Of: ‘Wat trekt u aan in Trump?’, of eventueel: ‘Heeft u als vrouw niet overwogen te stemmen op de vrouwelijke kandidaat Clinton?’.

Nee, niets van dat al. Journalistiek lichtgewicht Jinek kan maar één reactie geven, en wel het veroordelende: “Meent u dat nou!”. Hoe haalt die Amerikaanse dame het in haar hoofd zelfstandig een keuze te maken die absoluut niet de keuze van Jinek zou zijn? Jineks spontaan veroordelende kreet “REALLY?” is mevrouws deel.

Een vergeeflijk foutje van Jinek, ze is immers ook maar een mens? Nee, zo IS Jinek. Een amateur waar ratio ondergesneeuwd is onder een dikke laag stuifsneeuw kitschemotie. Geen enkele zelfreflectie.

Dat zien we in deze verkiezingstijd avond in avond uit terug nu ze zelfs fysiek aanschurkend tegen Jeroen Pauw gasten aan tafel uitfoetert, in de rede valt en schoffeert, daarbij geholpen door een redactie die iedere keer weer bij kandidaten uit het rechtse blok – wat dat dan ook wezen mag – het voorbereidende werk doet. De slachtbank staat voor mensen als Jan Roos en Thierry Baudet klaar en Jinek hakt met een bloederig schort voor gretig handen en hoofden af. Want, haal het niet in je hoofd ook maar enige kritiek op het sadistisch amateurisme van Jinek te hebben. Je ziet haar gezicht dan rood aanlopen, het verbeten Servische mondje trekt scheef en met stemverheffing mag je horen dat je met je kritiek ‘wijverig’ (Jan Roos) bent.

Wijverig? Hmm…dat is een verwijt om over na te denken. Een hysterische vrouw verwijt een man dat zijn kritiek wijverig is. Licht Jinek hier een tipje van de sluier van haar vrouwbeeld? Wie zal het zeggen. Nu wordt het duidelijk waarom zowel Bram als Freek, mevrouw is een goudgravende omhoogneuker en ik vraag me serieus af wat ze achter de schermen met Jeroen Pauw uitspookt, haar aan de kant hebben gezet. Met zo iemand is natuurlijk niet samen te leven.

Gisterenavond maakte Pauw&Jinek het wel heel erg bont. Thierry Baudet was ‘gast’ aan tafel en de bewoners van een doorsnee VINEX-wijk waren uitgenodigd de discussie aan te gaan met Baudet. En dat deden ze. Baudet kreeg er flink van langs, nadat Jinek kirrend als een geile bakvis die ‘doorsnee’ Nederlanders juichend welkom had geheten.

Drie van die doorsnee-ers kregen het woord. En dat deden ze goed gebekt en goed voorbereid met allemaal populistische prietpraat. Het wordt mij iedere dag duidelijker dat het populisme-verwijt vrijwel altijd uit de bek komt van populisten.

Die twee heren en 1 dame uit een Vinexwijk waren alles behalve doorsnee en Baudet werd door de VARA redactie, Jeroen Pauw en Eva Jinek op onfrisse wijze een oor genaaid.

Kijk zo zijn de manieren van de belastinggeld slurpende publieke omroep. Belastinggeld dat gebruikt wordt om de verkiezingen te manipuleren. Is dit Rusland? Is dit Turkije? Nee, dit is Nederland met zijn zogenaamd onafhankelijke journalistiek.

Jinek is zonder enige twijfel de Eva van het linkse journalistieke paradijs die de appeltjes rondstrooit die rottend van de boom des kwaads vallen.

Wat jammer dat dit blondje door het glazen plafond van de Nederlandse praatprogramma’s wist te breken. Dikbil mevrouw Wijdbeens moet onder de klamme lappen hulp hebben gehad; dat kan niet anders.

Plaats een reactie