Glazen plafonds in de sportwereld moeten doorbroken worden

Onderwijsminister Jet Bussemaker introduceert een nieuw instrument in haar strijd om vrouwelijk talent naar de top van het Nederlandse bedrijfsleven te helpen. Ze komt met de website navigerennaardetop.nl, waarop in kaart is gebracht welke topfuncties er de komende jaren beschikbaar komen bij de 200 grootste ondernemingen van Nederland.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat zich ook niet onbetuigd; ze vertrouwt niet langer de beloofde zelf-regulering in de sportwereld om vrouwen meer kansen te geven op topresultaten bij de diverse competities.

Als, volgens de bewindsvrouwe, ergens sprake is van een halsstarrig glazen plafond, dan is het wel in de sportwereld. Ze stoort zich met name aan denksporten als schaken en dammen waar vrouwen niet weten binnen te dringen in het old-boys network. ‘Deze sporten zijn gegrondvest op complexe hersenactiviteiten en ik weiger te accepteren dat er een onderscheid zou bestaan tussen de hersencompetentie van vrouwen en mannen’. Hier moet heel wat anders aan de hand zijn. Het wordt vrouwen gewoonweg onmogelijk gemaakt op topniveau mee te dingen naar schaakgrootmeesterschap. Dit hoort, nog steeds volgens mevrouw Schippers, niet thuis in de 21ste eeuw.

Er vond tussen het ministerie van VWS en de nationale schaakbond herhaaldelijk overleg plaats over deze ’19de eeuwse’ achterstelling van vrouwen. Zonder enig resultaat.

Het Glass Ceiling Committee (GCC) van de Verenigde Naties heeft de afgelopen jaren regelmatig overleg gevoerd met de diverse sportbonden en met name met de Fédération Internationale des Échecs (FIDE).

Kirsan Iljoemzjinov, de Rus die al sinds 1995 preses is van de FIDE, gooit de handdoek in de ring. Hij is ‘het gezeur’ van het GCC zat. ‘Door alle beschuldigingen over discriminatie van vrouwen, krijg ik de neiging te voldoen aan dat negatieve, zeer onterechte beeld’. Iljoemzjinov ervaart het streven naar vrouwen in de top van de schaakwereld als politieke correctheid die benoeming van de werkelijk oorzaak van hun achterstand belemmert. ‘Vrouwen hebben alle kansen deel te nemen in de top van de schaakwereld. Discriminatie door de mannen is niet de oorzaak van de achterstand. Vrouwen ontberen simpelweg de hersenen om op hoog niveau aan deze moeilijke sport deel te nemen’.

Een verklaring door de Russische voorzitter van de FIDE die bij de GCC als een bom is ingeslagen. ‘Het laatste woord is hierover nog niet gesproken’, aldus Eveline Herfkens, voorzitter van de GCC. Er wordt overwogen juridische stappen te nemen tegen deze discriminatoire uitlatingen.

Volgens Herfkens (PvdA), geruggesteund door Edith Schippers (VVD), zijn er meer sporten die over de schreef gaan met de achterstelling van vrouwen. Herfkens, nooit wars van provocerende uitspraken, noemt onder andere atletiek, wielrennen en gewichtheffen. Al deze sporten hebben de achterstand van vrouwen geïnstitutionaliseerd.

Herfkens: ‘Het is werkelijk van de zotten dat mannen het iedere keer weer nodig vinden de 100 meter harder te lopen dan de vrouwen’. Een gemakkelijk te elimineren discriminatie. ‘Waarom komt er geen competitie waarbij de vrouwen, bijvoorbeeld bij de 100 meter race, 3 seconden voorsprong krijgen? Er is geen enkel bezwaar tegen een voorkeursbeleid zoals dat ook elders in de maatschappij gehanteerd wordt’.

‘Zo lang vrouwen in allerlei sporten op achterstand gezet worden, zullen de sportbonden bereid moeten zijn een voorkeursbeleid te hanteren ten gunste van de dames’.

Usain Bolt, wereld- en Olympisch-recordhouder, schaart zich in zijn reactie achter Kirsan Iljoemzjinov van de FIDE en gekscheert: ‘Moeten wij mannen dan straks kinderen gaan baren; hebben ze bij de Verenigde Naties geen belangrijkere problemen aan hun hoofd?’

Desgevraagd ziet Bolt ook positieve kanten aan de gelijkschakeling van mannen en vrouwen in de atletiek: ‘Mocht die gelijkschakeling tot stand komen, dan verleng ik van ganser harte mijn carrière; ik wil mij de kans op gezamenlijke kleedkamers en douches niet laten ontgaan!’

De UCI, Internationale Wielerunie (Union Cycliste Internationale) stelt zich heel wat toleranter op. Hoewel veel vrouwen fanatiek supporter en beoefenaar zijn van de wielersport, is het voorzitter van de UCI, Brian Cookson en vice-voorzitter Bob Howden al lang een doorn in het oog dat mannen iedere keer weer haantje-de-voorste zijn.

‘We zijn momenteel intensief aan het experimenteren met elektrische ondersteuning van de vrouwenfietsen. De eerste praktijktest werd onlangs verricht tijdens het wereldkampioenschap veldrijden voor dames in België. Femke van den Driesche toonde aan dat dergelijke ondersteuning efficiënt is’.

De batterijen voor de elektromotortjes vormen nog een probleem. De huidige batterijen hebben een te korte levensduur. Meer batterijen in het frame van de fiets, maakt de fiets zo zwaar dat alle effect verloren gaat. Er wordt daarom gekeken naar verzwaring met ballast van de herenfietsen, of begrenzing van de versnelling op de herenfietsen. ‘We willen bij de wereldkampioenschappen in alle categorieën van 2020 bereiken dat vrouwen en mannen gelijke kansen op een podiumplaats hebben’.

De organisaties van de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta in Spanje hebben laten weten hun regels aan te passen aan die van de UCI. Er zal bovendien met ingang van 2020 bij alle grote rondes gezorgd worden voor gratis kinderopvang. De Belgische bond ziet de voorjaarsklassiekers als ‘echte-mannen sport’ en voelt zich niet geroepen daar verandering in te brengen.

Schippers en Herfkens juichen in koor dat ze ‘de vlag uit steken’ wanneer de vrouwvriendelijke plannen in de wielerwereld gerealiseerd worden.

Op het moment wordt door het GCC van de V.N. intensief overlegd met de Golf World Alliance over de positie van vrouwen in de golfsport; op wedstrijdniveau nog altijd een mannenbolwerk.

De organisatie van de Dakar Rally (voorheen Parijs-Dakar) kan ook een bezoek van Herfkens en haar collega’s verwachten.

Plaats een reactie