Greve Constrictor

Greve Constrictor hak
Greve Constrictor hak

Als een gretig kind voor de etalage van een speelgoedwinkel bekeek ik meerdere jaren de moeder aller schoenen, Constrictor van Greve uit Waalwijk.

Zo mooi en zo ver boven het gebruikelijke budget voor schoenen.

Na weer een slecht zittende Van Bommel brogue, stapte ik over op Greve.

Passen, afrekenen en lopen. Nooit was het nodig de schoenen in te lopen. Hetzelfde ervoer ik met Church’s uit New Bond street in London. Aanpassen en wegwezen.

De tweede-garnituur Van Bommels gaven alleen maar ellende. De stiefel van ambtenaren en kantoorklerken die voor een habbekrats ‘nette schoenen’ willen hebben.

Klinkt arrogant. Ik ben echter geen snob maar meerdere keren teleurgesteld, en door vallen en opstaan ervaringsdeskundige geworden.

Voor mij nooit meer Van Bommel, ongeacht de voornaam, of, erger nog: Van Lier. Het werd voortaan Greve of Church, met één keer Johnston&Murphy Madison Avenue, New York. Een fantastische pasvorm en fraai ontwerp, maar minderwaardig binnenmateriaal.

Ook een miskleun: Santoni. Voor veel geld gekocht op de Frederik Hendriklaan in Den Haag en al ruime tijd verstoffend in mijn kledingkast omdat ik door dat langwerpige model, met lege neus, vouwblessures krijg boven op mijn voet bij de teenwortel en omdat ik pleisters kan blijven plakken op mijn hielen. Wat heb ik die schoenen vervloekt.

Greve’s Constrictor, een plomp model, was en bleef mijn droom totdat ik eindelijk ‘de stoute schoenen’ aan en mijn portemonnee uit mijn zak trok om die droom te verwezenlijken.

Dat is inmiddels meer dan 20 jaar geleden, en wat heb ik nu aan terwijl ik zit te rammen op mijn keyboard: juist, de Constrictors die ik medio jaren 90 van de vorige eeuw kocht.

Ze zien er niet meer als nieuw uit, maar ook niet als 20 jaar oud. Wat een onverwoestbaar materiaal en wat een kordate stappers.

Inmiddels door Greve uit het confectie-assortiment genomen en alleen nog op bestelling gemaakt. Twintig jaar geleden betaalde ik voor mijn paar ongeveer zeshonderd gulden. De enige reden om ze nu niet te kopen, is omdat mijn huidige onverwoestbaar blijken.

Alhoewel: op de site van Greve vind ik niets meer over Constrictors. Het zal toch niet zo zijn dat ze ook niet meer als maatschoen leverbaar zijn? Dat zijn ze wel nog. Misschien niet lang meer; de zolen raken op en er worden geen nieuwe bij gemaakt. De prijs op een standaard leest is €399,95. Mochten er leesten op maat moeten worden gemaakt, dan kosten de Constrictors €599,95. Ongeveer het bedrag dat ik betaalde voor die flut Santoni’s!

Als ik me goed herinner, maar misschien flatteert mijn geheugen de Greve-herinnering, gebruik ik nog steeds de originele veters. Nooit werd er iets gerepareerd aan mijn paar.

Ben ik dan 100% tevreden? Nee, dat ben ik niet. De zolen, nog steeds de originele zolen, zijn van keihard materiaal. Zo hard, dat ik mijn enkels verzwik wanneer ik ongemerkt over een oneffenheid loop.

Mocht ik ooit, in de verre toekomst, toch een nieuw paar moeten laten maken, dan zal ik in overleg gaan over de zool.

Plaats een reactie