Halbe Zijlstra maakte helemaal geen fout

Halbe Zijlstra heeft gelogen.

Daar is zo langzamerhand veel over gezegd. Als je de beelden terugziet van het VVD congres in 2016 en Halbe, zwierend over het podium, trots hoort vertellen over zijn bezoek aan een buitenhuis van Poetin en hoe hij daar de Russische alleenheerser hoorde vertellen dat gestreefd wordt naar terugkeer tot het grote Russische rijk, inclusief een aantal buurlanden, overvalt je plaatsvervangende schaamte. Halbe Zijlstra was helemaal niet in dat buitenhuis en Poetin zei heel wat anders dan Halbe zijn toehoorders in zijn obsessieve angst voor Russische expansie wilde doen geloven. Je kan bijna niet naar die beelden uit 2016 kijken.

Halbe moest toen de leugen hem onverbiddelijk en onvermijdelijk achterhaalde aftreden als minister van Buitenlandse Zaken.

En ja hoor, daar kwam ie weer zoals velen voor hem ook deden: “Ik maakte een fout”. Ja, zelfs de grootste fout uit zijn carrière volgens Pinokkio Zijlstra. Kijk, en dat is dan weer een leugen, want Halbe maakte helemaal geen fout. Zijn liegen een fout noemen is vergoelijkend afzwakken van een nare mentaliteit. Zijn leugen een fout noemen is feitelijk verdoezelen van wat werkelijk gebeurde.

Het maken van een fout veronderstelt ontbreken van opzet, want als je iets doet wat echt niet klopt, niet mag, niet kan, dan is er alleen sprake van ‘een fout begaan’ wanneer er geen opzet in het spel is.

Liegen zonder opzet is een contradictio in terminis, want als er geen sprake is van opzet dan is er ook geen leugen, maar hoogstens verkeerde interpretatie van feiten, en dan maak je dus een fout.

Bij liegen hoort, in tegenstelling tot bij het maken van een fout, opzet en dat er sprake was van opzet bij Halbe Zijlstra’s borstkloppend ronken over zijn internationale ervaring met een wereldleider – zo solliciteer je naar de functie van minister van Buitenlandse Zaken – is zonder twijfel en, ook al denkt Mark Rutte daar anders over, een 100% doodzonde in het politieke verkeer. Het is overigens voer voor nadenken dat Rutte kiest voor deze christelijke beeldspraak ‘doodzonde’, maar dit terzijde.

Dus alle politieke maatjes van Halbe Zijlstra, zoals Han ten Broeke, die krokodillentranen plengen over het lot van Zijlstra en vinden dat Zijlstra slachtoffer is van een fout, scharen zich als deelgenoot bij deze mystificerende verdoezeling van smeerlapperij of, nog erger, snappen er werkelijk helemaal niets van.

Plaats een reactie