Harry van Bommel nieuwe aanwinst DENK

Harry van Bommel en Gretta Duisenberg
Harry van Bommel en Gretta Duisenberg

Er dwaalt een spook door het Binnenhof – het spook Harry van Bommel (a.k.a. Harry Hamas, a.k.a. Harry Intifada, a.k.a. Harry Billenknijper). Alle oude machten van het Binnenhof hebben zich verenigd om een heilige klopjacht tegen dit spook te voeren: Buma van het CDA, Wilders van de PVV, Samson van de PvdA, Pechtold van D’66 en alle autochtoon Nederlandse radicalen ter rechter- en linkerzijde van ons vaderlandse parlement.

Welke partij is niet door Harry van Bommel uitgemaakt voor rechts revisionistisch en slaaf van wereldzionisme en Israel? Welke gevestigde partij kreeg niet door Harry Hamas en zijn medestanders – hoe weinig dat ook zijn – het verwijt van zionistische sympathieën in het gezicht gesmeten?

Twee dingen kunnen we hieruit concluderen. Ten eerste: Harry Intifada staat binnen het parlement al jaren moederziel alleen. Ten tweede: het is de hoogste tijd dat deze aan zijn zetel vastgeplakte parlementariër zijn opvattingen, zijn doeleinden, zijn streven tot vernietiging van de Israëlische staat klip en klaar aan iedereen presenteert en het sprookje over zijn opvattingen confronteert met een duidelijke manifest van eigen hand.

Daar klemt echter de schoen. Het schrijven van een manifest is voor Harry Hamas van Bommel net een stap te ver. Zijn ware intenties bleven daarom jarenlang als een ongrijpbaar spook door het Binnenhof waren.

Harry zocht in het verleden zijn activistische heil onder meer bij de feeks, waar moet een spook anders zijn heil zoeken, Gretta Duisenberg. Boze tongen beweren dat Harry zijn vertier zocht en vond onder de klamme Palestijnse vlaggen van Gretta. Harry deinst nergens voor terug. Niet voor ongewenste billenknijperij, en naar het schijnt zelfs niet voor de vleesloze zitknokkels van Arafat-knuffelaar Gretta.

Ook politiek deinst Harry nergens voor terug. Hoewel hij de afgelopen jaren niet alleen Israel, heel de Europese Unie en recent Oekraïne schoffeerde, denkt domme Harry dat er voor hem een toekomst is weggelegd als Nederlandse minister van buitenlandse zaken.

Misschien was die ambitie de reden dat hij, al zijn eerdere weerzin verbijtend, als een Balkenende voor president Bush gisteren onderdanig en zelfs angstig tegenover de Israëlische premier stond bij diens bezoek aan ons parlement. Dappere Harry leek het in zijn broek te doen.

De Ottomaanse held en zeteldief Kuzu van ongekozen partij DENK toonde meer ruggengraat. Hij ging als een onbetrouwbare boef uit Duizend-en-één-nacht staan in het rijtje parlementariërs die Netanyahu wilden begroeten en weigerde demonstratief Netanyahu de hand te schudden. Een verzetsdaad om je petje voor af te nemen. Een heldendaad die internationaal de kranten haalde. Trucje geslaagd.

Voor Harry van Bommel was het alsof een verlosser van Stalinistisch formaat opstond. Onder de beschermende vleugels van Kuzu en DENK kan spook Van Bommel uit de as van zijn politieke verleden oprijzen.

DENK heeft hem met open armen ontvangen. Volgens Kuzu niet omdat hij verwacht dat Harry van Bommel bij de verkiezingen van 2017 zetels oplevert, maar omdat toetreden van Van Bommel tot DENK in het oog van de buitenwereld bewijst dat DENK waarmaakt wat de partij belooft: Verbinden.

Plaats een reactie