Henk Spaan dementeert

Babyboomer Henk Spaan was gisterenavond in het programma PAUW voor het laatst op de TV. Afgelopen Kerst werd bij hem een agressieve vorm van dementie geconstateerd. Volgens een anonieme woordvoerder van het Amsterdams Medisch Centrum lijdt Spaan aan progressieve niet-vloeiende afasie, een hersenziekte waarbij zenuwcellen in en rondom het taalcentrum in de linker slaapkwab afsterven. Dit slechte nieuws wordt bevestigd door vrienden, slechts een kleine groep mensen, uit de naaste omgeving van Spaan.

Collega’s van Spaan maken zich al meer dan een jaar zorgen over zijn onbezonnen en vaak onsamenhangende uitspraken. Spaan, zo wordt beweerd, sluit zich meer en meer op in het verleden. Hij lijkt de huidige tijd, waarin hij minder aandacht krijgt dan in zijn hoogtijdagen samen met Harry Vermeegen in de periode tussen 1982 en 1996, niet meer te kunnen bijbenen.

Spaan is het overzicht kwijt en nauwelijks nog in staat nieuwe informatie tot zich te nemen. Hij blijft blaten dat alle babyboomers, zijn leeftijdsgenoten, onwrikbare, starre veelverdieners zijn die zich in weelde baden. Bovendien zijn die babyboomers te laf zelfstandig op vakantie te gaan en kenmerken zij zich door een collectieve weerzin tegen de jongere generaties.

Als voorbeeld van dat laatste verkondigde hij bij PAUW dat deze vijandigheid tegen de jongere generatie zich in Engeland manifesteerde door de stem van ouderen voor brexit. Een stem, aldus verwarde Spaan, die gezien moet worden als een anti-jongeren stem. Spaan kan zich niet verplaatsen in de zorg die zijn leeftijdsgenoten, Spaan werd september 1948 geboren, hebben voor de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen.

Spaan meent in al zijn onwijsheid dat de ouderen egoïsten zijn met als enig doel het veiligstellen van het pensioen en hun eigen korte toekomst.

Maling aan het nageslacht.

Dit verwijt aan zijn leeftijdsgenoten is regelrechte projectie van Henk Spaans onvermogen zich in anderen te verplaatsen. Daar was hij nooit een ster in maar sinds zijn geest in toenemende mate geveld wordt door dementie blijkt deze nare karaktertrek op de voorgrond te treden. Henk heeft zijn schaapjes op het droge en meent dus dat dat voor alle babyboomers geldt. Henk trekt zich regelmatig terug in zijn huisje in Frankrijk en durft al jaren niet meer zelfstandig te reizen. Dus, volgens beperkte Spaan, geldt dit voor al zijn leeftijdsgenoten.

Henk Spaan heeft maling aan de jongere generatie en toetert slechts pro-jeugd om zijn nieuwe boekje te verkopen. Wanneer hij de jongere generatie, inclusief zijn eigen nageslacht, serieus zou nemen, dan zou hij niet deze baarlijke nonsens verkopen. Spaan zegt politiek ‘linkser’ te zijn geworden. Bij PAUW liet hij een paar fraaie staaltjes links-populisme zien.

Jammer dat Spaan door zijn onvermogen nieuwe informatie tot zich te nemen nooit zal weten dat bij het brexit referendum in het Verenigd koninkrijk de anti-brexiteers zouden hebben gewonnen als de jongeren hun democratische verantwoordelijkheid hadden genomen en waren gaan stemmen. Dat lieten ze massaal achterwege. Bij populistische Henk Spaan krijgen de ouderen echter de schuld. Waar jongeren waarschijnlijk, ik kan dat net zo min weten als Spaan, niet op zitten te wachten is op een arrogante, dementerende mandarijn die hautain baarlijke nonsens zit te verkondigen. Henk Spaan gooit zonder enige schroom ‘de babyboomers’ als een afzonderlijke, eenvormige categorie op een hoop. Generaliserend en stigmatiserend. Zou hij dat ook over ‘de jongeren’ durven doen, of vreest hij dan de toorn van dochterlief?

Spaans recente boekje, De Binnentuin, zal volgens ingewijden zijn laatste zijn. Boze tongen beweren dat dit boekje al op basis van Spaans cafépraat geschreven werd door een anonieme ghost writer.

De Binnentuin gaat over ‘de langzaam verglijdende wereld van de babyboomer, een wereld die aan elkaar hangt van kwaaltjes en ziekenhuisbezoek, van verkwanselde idealen en haperende liefde.’

Over Henk Spaan zelf dus.

Ik (1948) voelde mij gisterenavond door meneer Spaan gediscrimineerd en geschoffeerd, dus wat mij betreft: VUILNISMAN, MAG DEZE ZAK OOK MEE??!!

Plaats een reactie