Het is nog veel erger met Facebook

Facebook manipuleert wat we denken en censureert ongecontroleerd wat we denken. Daarom gebruik ik dit platform niet. Niet omdat Facebook voor adverteerders en belangengroepen aan de haal gaat met alle gegevens die de gebruikers blindelings te grabbel gooien. Dat hadden die gebruikers kunnen weten.

Juni 2017 wiste ik al mijn Facebook account. Niet vanwege eventueel misbruik van mijn gegevens, maar om een voor mij aanzienlijk zwaarder wegende reden: de ongecontroleerde macht van Facebook over onze communicatie. Zie Facebook dictatuur in mondiaal dorp.

Uit de acties van Cambridge Analytica blijkt hoe angstaanjagend we met ons allen gemanipuleerd kunnen worden, niet alleen doordat we informatie voorgeschoteld krijgen die we graag willen zien, maar – nog sluwer – doordat onaangename informatie ons onthouden wordt.

Eng, heel eng.

Facebook is een ongecontroleerde mondiale macht geworden die niet alleen manipuleert met de circa 2 miljard gebruikers, maar zelfs ook met mensen die helemaal niet aangesloten zijn op Facebook.

Het is bizar dat zo’n alomvattende macht in handen is van een kleine groep zakenmensen, zonder de geringste vorm van democratische controle.

Facebook bepaalt niet alleen welke informatie wij ontvangen, maar bepaalt ook hoe we met elkaar communiceren zonder dat de regels die daarbij gehanteerd worden duidelijk zijn, zonder dat er enige invloed is van de gebruikers op de Facebook-regels en zonder dat je als gebruiker bezwaar kunt maken wanneer Facebook je communicatie censureert.

Facebook maakt het zelfs zo bont dat wanneer je iets zegt of laat zien dat de vage Facebookmacht niet zint je definitief, of als ‘straf’ voor een maand de mogelijkheid ontnomen wordt je te uiten via Facebook.

Alle Facebookgebruikers die denken dat dit platform vrijheid van meningsuiting faciliteert vergissen zich, want Facebook beperkt juist die vrijheid van meningsuiting. Niet alleen door de meningen van de gebruikers te manipuleren, maar ook door te censureren.

Laten we met ons allen stoppen met het familiekiekjesexhibitionisme en dat eendimensionale gedoe van likes en duimpjes.

Ik zit bovendien niet te wachten op reclames voor wandelschoenen nadat ik al wandelschoenen via een webshop kocht. Wat moet ik daarmee? Voor de adverteerders weggegooid geld.

Plaats een reactie