Hotspot Hutspot

Sinds ruim twee jaar is ons kleine huishouden gezegend met een hond. Niet een hond, maar DE hond. Een toonbeeld van aanhankelijkheid en vooral verdraagzaamheid. Een onverstoorbaar, zelfverzekerd beest. Veertig kilo spieren en 1000 kilo goeiigheid. Mijn sportschool op vier poten, want als meneer geen zin heeft mee te lopen, of wanneer hij sneller vooruit wil dan ik, stelt hij hoge eisen aan mijn fysieke kracht. Orca, genoemd naar de racefiets van M., is zo nieuwsgierig dat we hem de bijnaam ‘wijkagent’ hebben gegeven. Alles, maar dan ook werkelijk alles wil hij observeren tijdens de wandelingen. Hij weigert dan nog een poot te verzetten; eerst moet polshoogte worden genomen, liefst zo uitgebreid mogelijk.

Het zal ook ongeveer twee jaar geleden zijn dat we hoorden over honden en hotspots. Een hond is gestoken door een insect en gaat krabben, likken en bijten totdat er een steeds grotere wond ontstaat. Dit leidt tot een lokale ontsteking, pyotraumatische dermatitis (de medische wereld blinkt uit in prachtige namen) die zich steeds verder uitbreidt. De hond is zelf oorzaak dat de wond niet geneest en almaar groter wordt.

Gelukkig maakten wij dat met Orca nog nooit mee. Een lastig te behandelen probleem. Een gloeiende, schrijnende ontsteking. Een hete plek op het lijf van de hond.

Recent blijkt het woord hotspot ineens gebruikt te worden voor allerlei lastige problemen. Kan Europa de toestroom van vluchtelingen via de Turkije-Griekenland route niet aan en lukt het niet de Europese buitengrenzen dicht te houden: dan moeten er hotspots komen in Griekenland waar de vluchtelingen en pseudo-vluchtelingen massaal worden opgevangen, geregistreerd en daarna verspreid over Europa. Die hotspots in Griekenland ontwikkelen zich overigens aanzienlijk minder snel dan de hotspot op een hondenbil.

Wat wordt bedoeld met die Griekse hotspots? Is hotspot hier synoniem aan brandhaard? Waar komt dat woord in dit verband vandaan? Op woorden-boek.nl vind ik dat een hotspot een ‘populaire plek is; daar gebeurt iets of kan iets gebeuren’. Zullen de vluchtelingen die hun leven waagden op gammele bootjes tijdens de oversteek van Turkije naar Griekenland die hotspots waar ze samengeperst worden als ‘populaire’ plekken zien?

Zeeuwse gedeputeerde Carla Schönknecht was gisteren (20 januari 2016) uitgebreid op Radio 1 aan het woord over de geplande aanpassing van het nationale Bouwbesluit die het mogelijk moet maken (vakantie)huizen te bouwen langs de Nederlandse kust. Dat gaat in Zeeland niet zo werken aldus Carla. Nee, Zeeland verweert zich tegen dat besluit door 12 hotspots in te richten langs de Zeeuwse kust waar gebouwd en ontwikkeld mag worden. Hotspots? Ja, hotspots.

Volgens Prins Carlos de Bourbon de Parme kan Nederland een hotspot worden van de ‘circulaire economie’ (Jinek, 20 januari 2016). We zijn, aldus de prins, met ons allen heel dom bezig door iedere keer maar weer producten weg te gooien om nieuwe te kopen. De circulaire economie, een variant op recyclen, kan Nederland duizenden banen en miljarden inkomsten opleveren. We moeten onze koelkasten, wasmachines, t.v’s, zelfs kleding leasen. Schiphol koopt van Philips geen lampen, maar het product ‘licht’. Nederland als mondiale hotspot van deze circulaire economie. Waarom? Omdat we niet als in Engeland ‘common sense’ (door de prinselijke promotor van de circulaire economie vertaald als ‘gezamenlijk verstand’), maar gezond verstand hebben. Belachelijke borstklopperij over Nederlandse verstandelijke kwaliteiten door iemand uit een Duits-Spaans nest. Maar vooruit, laten we het de man niet euvel duiden. Geen gemakkelijke jeugd gehad met een moeder die al haar affectie ruimhartig schonk aan berken, beuken en eiken.

Echter, weer dat modieuze hotspot. Leuk om te zien: de rechtstreekse vraag aan Carlos jr. wat hij thuis doet aan circulaire economie omzeilde hij met een mistige overvloed aan woorden. Daar doet hij niets aan, denk je dan.

Voor de liefhebbers: onderweg kan je altijd online zijn dankzij de hotspots van KPN. Je kan van je smartphone en van je PC een hotspot maken.

Een plek bij onderzoek met radioactieve stoffen, die een verhoogde radioactiviteit aangeeft: hotspot! Een versneller voor Java-applicaties: hotspot! Gedeelte van een image map waarop kan worden geklikt en dat correspondeert met een hyperlink: hotspot! Gebied met grote vulkanische activiteit: hotspot! Een publieke locatie (hotel, tankstation, etc.) waar, al dan niet tegen betaling, draadloos toegang tot het internet verkregen kan worden: hotspot!

En wij maar denken, tot voor kort, dat een hotspot een akelig huidprobleem is waar je viervoeter mee geconfronteerd kan worden.

Niet bepaald een ‘populaire’ plek; die definitie valt in ieder geval bij voorbaat af.

Plaats een reactie