Instant BBQ 10.000 biggen

Het is weer eens zo ver. Afgelopen nacht kwamen 10.000 varkens en biggen om bij een brand in Oirschot. Twee stallen brandden helemaal af. Getuigen hoorden het gillen van de levend brandende varkens, maar in de krant, het Algemeen Dagblad, stond vanmorgen te lezen dat er geen gewonden vielen. Zo staat de mens weer arrogant centraal en zijn dieren gemarginaliseerd tot economisch product.

Nieuws over duizenden levend verbrande dieren in megastallen keert regelmatig terug. Nu zijn alle dieren in de bio-industrie per definitie van geboorte tot dood slachtoffer, maar levend verbranden kan toch niet de bedoeling zijn.

In de westers-christelijke cultuur heeft men de veroordelende bek altijd vol over halal slachten door moslims, maar is men te gierig om massaslachtingen door brand te voorkomen.

Rampen als afgelopen nacht in Oirschot kunnen voorkomen worden. Kwestie van investeren in brandpreventie en automatische brandbestrijding indien het toch fout gaat.

Ja, maar daar gaat dan onze kiloknaller. Zo lang we met ons allen graag een kilo varkensvlees voor minder dan een tientje kopen, zijn we ook met ons allen verantwoordelijk voor alle vormen van dierenmishandeling, inclusief de levende verbranding in Oirschot.

Het wordt tijd dat er een wet komt die dwingend bepaalt dat megastallen voorzien moeten zijn van sprinkler installaties.

Een dan geen geouwehoer dat dat ten koste gaat van de concurrentiepositie van de Nederlandse vleesfokkers. Dan wordt ons vlees maar wat duurder en moeten er forse importheffingen komen op vlees uit landen waar sprinklers niet verplicht zijn..

Liever vlees met een gerust geweten dan voor een dubbeltje op de eerst rij bij slager en supermarkt.

Nog liever helemaal geen vlees meer op tafel.

Plaats een reactie