Integriteitscompetitie Daan Roosegaarde en Twan Huys

Elektrostatische fijnstofneerslag

Het is duidelijk, zie mijn eerdere blog ‘Twan Huys, Limburgse sluipmoordenaar’, dat ik met een gekleurde bril kijk naar de presentaties door Twan Huys. Wat mij betreft is de man besmet sinds zijn gluiperige karaktermoord op Job Cohen. Toen ik rumoer hoorde over CollegeTour met Daan Roosegaarde bekroop mij de bevooroordeelde gedachte: ‘Huys weer..’

Dus met extra belangstelling via Uitzendinggemist gekeken naar Huys’ programma.

Daan Roosegaarde werd in vooraf opgenomen commentaren de maat gemeten door Filemon Wesselink, Tracy Metz en Bob – nooit van gehoord – Ursem van de Technische Universiteit Delft. Rode draad: Daan Roosegaarde is een man met een narcistisch karakter die keer op keer borstkloppend aan de haal gaat met ideeën van anderen. ‘Een goede ontwerper’ volgens Bob Ursem, maar absoluut niet de technische uitvinder zoals Roosegaarde pretendeert.

Daan geeft prachtige vorm aan wat anderen bedachten, was de boodschap. Ja, dat kon Daan natuurlijk niet over zijn kant laten gaan. De uitzending kon wat hem betreft wegens ‘gezeik’ beëindigd worden. Dat voornemen werd omgezet in een plaspauze van 18 minuten waarin Daan zich met een schoolklasje volgelingen achter de schermen terugtrok. Boos over gezeik van anderen en je dan zelf terugtrekken om te gaan zeiken. Een Freudiaanse valkuil.

Na terugkeer had hij niets inhoudelijks te melden over zijn van de TU gepikte ultra-fijnstof-reductiesysteem of de idem kinetische energievloer. Een gemiste kans. Zijn plaspauze verwerd op die wijze tot niets meer dan een vlucht, waarna de wezenlijke discussie onder het tapijt werd geveegd.

Roosegaarde verweerde zich tegen de moties van wantrouwen door de integriteit van Twan Huys ter discussie te stellen. Een kinderachtig verweer. Het zou Huys alleen gaan om de ‘kijkcijfertjes’. Ja, en dat moet je natuurlijk niet tegen deze katholieke schlemiel zeggen. Verontwaardigd reageerde hij met: “Nu kom je aan mijn integriteit”.

Had (de redactie van) Twan Huys’ College Tour Daan Roosegaarde vooraf moeten informeren over de gefilmde kritische commentaren? Volgens mij niet. Dat zou de angel uit het programma gehaald hebben. Waren die commentaren typisch Huysiaanse stiletto’s in de rug van Roosegaarde? Wie zal het zeggen? Belangrijker is dat er meerdere mensen, onafhankelijk van elkaar, een luchtje bespeuren aan Roosegaarde’s ambitieuze zelfverheerlijking. Reden genoeg toekomstige ‘uitvindingen’ van Roosegaarde kritisch te bekijken. De kans is aanzienlijk dat er voortaan altijd een duveltje in mijn hoofd vragen zal stellen bij de authenticiteit van producten uit de Roosegaarde studio. Ik ben benieuwd wat er de komende dagen nog boven komt drijven aan kritiek door (ex-)medewerkers van Roosegaarde.

Roosegaarde, blijkbaar niet helemaal gespeend van creativiteit, kwam na zijn terugkeer op het podium met de one-liner dat je mensen als Metz, Wesselink en Ursum ‘met liefde, met heel veel liefde, moet negeren’.

Een populistische vondst in de discussie. Lachsalvo’s en luidruchtig handgeklap waren zijn deel.

Jammer dat Daan zelf niet in staat was te handelen naar dit afsluitende veel-liefde-advies voor de studenten en ‘de mensen thuis’.

Plaats een reactie