Klimaatspijbelaars weigeren deze zomer te vliegen naar vakantiebestemming

Wetenschappers over klimaatspijbelaars: 'Ze hebben gelijk' | NOS  Jeugdjournaal

Zorgen over het klimaat, maar niet vliegen en minder lang douchen toch lastig

nos.nl/artikel/2274833-zorgen-over-het-klimaat-maar-niet-vliegen-en-minder-lang-douchen-toch-lastig.html

vrijdag 7 maart 2019

ANP

Het merendeel van de Nederlanders maakt zich zorgen over het klimaat, maar de meeste mensen nemen zelf geen maatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Mensen die het eigenlijk goed snappen, zich erover uitspreken en het kunnen betalen zijn het minst duurzaam.  : die mensen wonen meestal groter en verbruiken daardoor meer gas en elektriciteit, ze rijden vaker een grotere auto, ze vliegen vaker en eten meer vlees.” Dat vond ik wel de meest opvallende uitkomst”, zegt Kanne. “Mensen die het eigenlijk goed snappen, zich erover uitspreken en het kunnen betalen zijn het minst duurzaam.”

Jongeren zien de toekomst een stuk somberder in voor toekomstige generaties als ze denken aan het klimaat dan anderen. Maar jongeren kunnen zelf nog een hoop doen om hun CO2-afdruk te verkleinen. Zo vliegen zij vaker en verder dan ouderen, eten zij het meeste vlees en douchen zij het langst (gemiddeld 10 minuten per keer).

De langdouchers staan niet alleen zo lang onder de warme kraan omdat ze zich wassen, maar ze staan er ook te zingen, dagdromen, tandenpoetsen of hun gezicht, benen of lichaam te scheren.

Een gedragsverandering daarin is lastig, denkt Kanne. “Dat zijn allemaal dingen die we aangenaam vinden en de psyche is toch vrij zwak.”

De D66-kiezer is exemplarisch in dit onderzoek.

Opvallend zijn D66-aanhangers, die over het algemeen de meest duurzame opvattingen hebben, maar op de meeste gebieden verantwoordelijk zijn voor een bovengemiddelde CO2-uitstoot. D66-stemmers vliegen het vaakst (gemiddeld 1,1 keer per jaar, tegenover 0,8 keer gemiddeld). Ze voelen zich daar wel schuldiger over dan aanhangers van andere partijen en kopen ook vaker CO2-compensatie voor de uitstoot die veroorzaakt wordt door hun vluchten.

De hele ANP tekst is te lezen op:
nos.nl/artikel/2274833-zorgen-over-het-klimaat-maar-niet-vliegen-en-minder-lang-douchen-toch-lastig.html

Vlak voor de krokusvakantie trokken scholieren en masse naar het Malieveld in Den Haag. Ze spijbelden voor het klimaat. Dat demonsteren in schooltijd strookt helemaal met de bevindingen van de onderzoekers, dat jongeren zich wel zorgen maken over het klimaat, maar nauwelijks bereid zijn zelf inspanningen te verrichten om iets aan de klimaatproblematiek te doen.

Demonstreren? Ja graag, maar dan wel in schooltijd en niet in het vrije weekend en zeker niet tijdens de krokusvakantie, en daarnaast bovengemiddeld veel vlees eten, allemaal een smartphone, veel vliegreizen – heel populair dat ‘een jaartje voor jezelf’ en met je rugzak op naar Australië vliegen, want verder kan vanuit Nederland niet – en lekker lang je benen, oksels en schaamhaar scheren onder de douche.

Die klimaatspijbelende, demonstrerende jongens en meisjes kunnen veel aan het klimaat doen. Als ze nu eens beginnen met tegen mams en paps te zeggen dat ze echt niet meer dan eens per maand vlees willen eten; als ze nu eens beginnen met te fietsen naar school en die scooters te laten staan; als ze nu eens stoppen met dat 24/7 rommelen met de smartphone en vooral: als ze de rug rechten en tegen paps en mams zeggen dat ze deze zomer niet met het vliegtuig op vakantie willen en wanneer de trein geen optie is ze niet verder dan 500 km van huis in de auto weg willen.

Volgens het CBS studeren in Nederland ongeveer een miljoen jongeren in het voortgezet onderwijs. Als de helft daarvan bereid is meer te doen dan alleen maar klimaatspijbelen en demonstreren onder schooltijd, dan is in ieder geval in Nederland het klimaat daar fors mee geholpen.

Plaats een reactie