Korpschef Erik Akerboom doet een Halbe Zijlstra-tje

Korpschef: integriteitskwesties bij politie zijn klap in het gezicht

nos.nl/artikel/2275048-korpschef-integriteitskwesties-bij-politie-zijn-klap-in-het-gezicht.html

“Voor collega’s waarvan is vastgesteld dat ze de grens overschrijden, is in het korps geen plaats”, schrijft korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie in reactie op de aanhouding van een medewerker van de politie en twee andere incidenten met politiemensen deze week. Hij vindt dat dit soort problemen alle agenten raken die hun werk wel goed doen. “Elk incident is een klap in hun gezicht. “Akerboom laat weten dat de politie de komende tijd onderzoek doet naar de spookwoningen in Den Haag, ook naar de betrokkenheid van de beleidsmedewerker. Hij wordt verdacht van witwassen. Wanneer het strafrechtelijk onderzoek het toelaat, volgt volgens de korpschef ook een disciplinair onderzoek naar hem. ‘Politie moet zich aan wet houden’ “Integriteit is cruciaal voor de politie en daarom één van onze belangrijkste kernwaarden”, schrijft Akerboom, die ook wijst op de voorbeeldfunctie van de politie. “Wie de wet handhaaft, moet zich er zelf ook aan houden, daar sta ik voor. Gelukkig doen alle collega’s dat ook, een enkeling uitgezonderd.”

Volgens Akerboom is politiewerk mensenwerk, en maken mensen fouten. “Soms onbewust, maar helaas soms ook bewust. En het is goed dat we daar eerlijk en en transparant over zijn, en van leren om risico’s in de toekomst te verkleinen.”

Bij die laatste formulering van Akerboom moet ik ineens weer denken aan de man die geen fout maakte, maar door de mand viel als keiharde leugenaar: Halbe Zijlstra.

Halbe Zijlstra meende destijds zijn borstkloppende leugen over een weekend in de Datsja van Poetin eufemistisch een fout te mogen noemen. Dat liegen was geen fout, maar niets anders dan bewust liegen. Fouten maak je niet opzettelijk, of zoals Akerboom, Zijlstra imiterend, beweert: bewust.

De combinatie fout en bewust is een idiote combinatie. Wanneer je onbewust verkeerd handelt, dan bega je een fout. Handel je bewust verkeerd, dan ben je zoals in het geval Zijlstra een ordinaire leugenaar, of zoals in het geval van onbetrouwbare dienders een regelrechte crimineel. Dat is fout, maar is iets anders dan een fout maken.

Een diender die informatie doorspeelt aan criminelen maakt niet bewust een fout, maar maakt zich bewust schuldig aan crimineel handelen. Een diender die zich willens en wetens begeeft in een circuit van witwassen overtreedt de wet en doet dat niet onbewust, maar bewust.

Akerboom die het heeft over bewuste fouten, maakt hier een onbewuste denkfout.

Plaats een reactie