Licht Albert Heijn de boel bewust op?

Het is alweer ruim een jaar geleden dat collega Mark Cibus een niet bepaald vleiende blog schreef over kruidenier Albert Heijn. Dat moest wel. Soms is het niet verstandig irritatie over misleiding van klanten te onderdrukken.

Niet goed voor hart en geest.

Mevrouw Cremers en ik beginnen de dag altijd met een overheerlijke Nespresso cappucino (inmiddels, 2022, niet meer omdat de berg afval aluminium cupjes ons steeds meer bezwaarde). Een tamelijk dure manier van koffie maken, maar de smaak compenseert de prijs. Mevrouw Cremers krijgt die lekkernij meestal in bed. In de nog donkere slaapkamer, extra kussen onder haar hoofd en veertig kilo hond tegen haar aangeschurkt.

Het monopolie van de Nespressowinkels is al enkele jaren doorbroken en cups voor de Nespressomachine, in ons geval een Magimix, zijn onder allerlei fantasienamen te koop bij supermarkten als Lidl, Aldi, Albert Heijn, Jumbo, Hoogvliet…

Albert Heijn verkoopt onder andere Perla Espresso Dark cups. 22 Stuks in een doosje voor € 2,49. De originele Nespresso cups kosten al snel 2 tot 3 keer zoveel. De Cremersen zouden wel gek zijn, zo denk je dan, niet de veel goedkopere Albert Heijn cups te kiezen. Je wilt immers geen dief zijn uit eigen portemonnee.

Maar, ook hier is goedkoop weer duurkoop, want die Perla cups van Albert Heijn werken absoluut niet in onze machine. Eén op de 4 of zelfs 3 cups produceert drinkbare koffie. De rest weigert te doen in de Magimix wat hij moet doen. Er komt alleen water of zeer slappe koffie uit.

Dat moet ons weer overkomen.

Een zoek op het internet toont aan dat wij niet de enigen zijn die met deze cups op problemen stuiten. Ik lees dat er niet alleen problemen zijn met mijn Magimix, maar dat iemand met een splinternieuwe Krupps Nespresso automaat ellende heeft. Het programma Radar en de Consumentenbond besteedden enkele keren aandacht aan de ‘alternatieve’ cups.

Dus dan maar contact opgenomen met Albert Heijn en wel via Twitter.

Wat blijkt… Albert Heijn weet dat die cups niet in alle machines werken, zelfs niet in gerenommeerde machines als Krupps en Magimix, maar blijft die cups wel verkopen. Niet netjes Albert Heijn, niet netjes. Je zou verwachten dat deze kruidenier die cups niet meer verkoopt, of er in ieder geval voor zorgt de klanten duidelijk te waarschuwen in welke machines ze niet passen.

DUIDELIJK waarschuwen.

Die duidelijke waarschuwing ontbreekt in de AH-winkels of op de website.

Ik heb daarom het doosje waarin de Perla cups verkocht worden aan een nader onderzoek onderworpen. En ja hoor, ik vind daar de tekst: “Perla capsules zijn geschikt voor Nespresso apparaten. Kijk op perla.nl voor de uitzonderingen”.

Staat dat duidelijk op het doosje? Natuurlijk niet. Die tekst staat weggedrukt in een hoekje van de zijkant van het doosje, in kleine witte letters op een grijze ondergrond. Moeilijk leesbaar.

Er is maar één conclusie mogelijk: Albert Heijn heeft liever niet dat klanten deze ‘waarschuwing’ lezen.

Kon het onduidelijker?

Nee.

Albert Heijn gaat er blijkbaar vanuit dat alle verpakkingen minutieus onderzocht worden door de klanten en dat die klanten dan ook nog een computer of smartphone bij zich hebben om te gaan graven in een website.

Op naar de site die AH uiterst vaag op het doosje aangeeft: perla.nl, want daar zijn ‘de uitzonderingen’ te vinden.

Ja toch?

Vergeet het maar. Ik ben naar dat adres https://www.perla.nl/ gegaan en kon op de homepage niets over uitzonderingen vinden.

Ergens, diep verborgen in de site vond ik na lang zoeken een rare tabel waarin aangegeven is welke machines geschikt zijn.

En kijk: bekende machines als Magimix en Krupps komen op dat lijstje helemaal niet voor. Het lijstje is dus alles behalve volledig.

De slotsom dringt zich op dat Albert Heijn sinds 4 oktober 2017 niets geleerd heeft, de klanten moedwillig om de tuin leidt en feitelijk een ‘ladelichter kruidenier‘ is die doelbewust een produkt verkoopt met slechts beperkte bruikbaarheid.

Dat komt volgens mij heel dicht in de buurt van oplichting.

Plaats een reactie