Maarten Veeger: de Erdogan van de Lage Landen

Maarten Veeger, verslaggever bij RTL-Z, schreef een blog: We hebben een stemverbod voor ouderen nodig.

Heel goed om de kop boven een blog zo te formuleren dat lezers geprikkeld worden om die blog te lezen. Dat probeer ik ook altijd. Zoals vandaag. De kop ‘Maarten Veeger: de Erdogan van de Lage Landen’, raakt nog maar net kant en wal, maar u als lezer kan dat niet weten en bent mijn blog binnengetreden. ‘Lees verder’, zo verzoek ik u.

Ik verwachtte dat Maarten Veegers tekst de provocerende kop zou nuanceren. Dat viel tegen. Wie ‘we’ zijn wordt in zijn prietpraat nergens duidelijk. Ik moet er vanuit gaan dat Maarten zelf tot die ‘we’ behoort en van mening is dat ouderen hun stemrecht moet worden ontnomen.

Wie zijn die ouderen dan? Maarten Veeger legt de grens bij 55 jaar. Hij durft, want als ik zo naar zijn koppie kijk op de site van RTL-Z schurkt hij al aan tegen die fatale leeftijd.

Ouderen vanaf 55? Ik vind 55 jong, maar dat komt doordat ik al tegen de 70 ga (en toch voel ik me nog niet oud). Verslaggever Maarten Veeger ontgaan de maatschappelijke ontwikkelingen. De man weet blijkbaar niet dat die 55-ers nog 13 jaar moeten werken voordat ze recht hebben op AOW. Nog dertien jaar als zelfstandige of werknemer ploeteren en belasting betalen, inclusief de kinderbijslag en opleiding voor heel veel jongeren, maar zonder het recht mee te stemmen over de ontwikkelingen in dit land.

Dat gaat op dictatuur lijken.

Waarom mogen inwoners vanaf 55 jaar volgens Maarten Veeger niet meer stemmen? “Omdat die ouderen inderdaad de toekomst niet meer hebben. En er terecht dan ook niet meer zo aan denken. Een ouder wordend mens heeft zijn of haar idealen bereikt of weet dat hij die nooit meer zal bereiken. Hij denkt meer aan wat hij heeft en kwijt kan raken, dan wat hij ooit nog kan bereiken. Op de dood na dan wellicht. En dat valt hem of haar – nogmaals – helemaal niet kwalijk te nemen.

Veeger noemt de Brexit als voorbeeld hoe ouderen de boel kunnen verzieken. De uitwerking en het effect van de Brexit zijn nog lang niet bekend, maar sombermans Veeger kan koffiedik kijken en weet dat die uitslag negatief zal zijn en de ouderen hebben de schuld. Leest die man geen kranten of volgt anderszins het nieuws? De ouderen zijn niet de schuld – zal ook van schuld worden gesproken wanneer de Brexit goed uitpakt voor het V.K.? – maar de jongeren die massaal geen gebruik maakten van hun stemrecht.

Als Veeger zijn zin krijgt, wordt het straks omineus stil op de stembureaus. Ouderen mogen niet meer stemmen en jongeren gaan toch al niet.

Voor helder licht Maarten Veeger werkt het zo: omdat de jongeren geen gebruik maken van hun stemrecht, moet de ouderen het recht op stemmen ontzegd worden. Fraai staaltje van krom redeneren. Bovendien weet amateur-socioloog, of sociologische fantast, Maarten Veeger precies wat mensen vanaf 55 jaar denken: ze hebben geen toekomst meer en zijn ook niet in de toekomst geïnteresseerd. De uitspraken van Maarten Veeger zijn niet onderbouwd en stuitend generaliserend. Volgens mij had meneer te diep in het glaasje gekeken toen hij worstelde om de deadline voor zijn schrijfsel te halen.

Ik heb als oudere nog lang niet mijn idealen bereikt. Op persoonlijk vlak ben ik tevreden. Daar hoeft meneer Maarten Veeger zich geen zorgen over te maken. Nationaal, maar vooral ook internationaal zijn nog veel idealen te verwezenlijken. Juist omdat ik vrijwel geen persoonlijke wensen heb, denk ik veel na over de toekomst van onze wereld omdat ik vier kinderen en acht kleinkinderen heb. Hoe komt dit verslaggevertje erbij dat ik niet aan de toekomst zou denken? Ik maak mij over de toekomst zorgen en verzoek Maarten Veeger – who the fuck is Maarten Veeger! – dan ook: ‘mag ik aub mijn stemrecht behouden zodat ik mee kan stemmen over de toekomst van mijn kinderen?’

Het voorstel van Maarten Veeger komt er op neer, dat hij tijdens de rust de spelregels wil veranderen omdat hij de uitkomst van de wedstrijd vreest. Hier moet ik ineens aan Erdogan denken: keer op keer ondemocratisch de regels wijzigen en steeds grotere groepen uitsluiten om zijn zin door te drijven. Veeger geeft blijk van dezelfde mentaliteit.

Maarten Veeger is een anti-democraat met enge, autoritaire trekjes. Iemand die vindt dat verkiezingen altijd in zijn voordeel moeten uitvallen. Zo niet, dan elimineren we een groot deel van de bevolking met stemrecht.

De mening van ouderen? Niets mee te maken.

Ik ben benieuwd hoe meneer Veeger reageert wanneer iemand via een zelfde bevooroordeelde redeneertrant een andere conclusie trekt: Jongeren tot en met 54 jaar moet een stemverbod worden opgelegd.

Er is een vraag die door mijn hoofd blijft zeuren: heeft die Maarten Veeger ouders, en hoe ervaren zij de mening van hun zoontje over hen?

Rare man die Veeger. Beetje gevaarlijk ook.

Plaats een reactie