Meer vrouwen aan de top? Niet bij de Socialistische Partij

Jan Marijnissen zet Socialistische Partij voor schut
Jan Marijnissen zet Socialistische Partij voor schut

24 november 2015

Anti-democraat Jan Djoegasjvili Marijnissen vindt het, aldus het megalomane interview in de NRC van zaterdag 21 november, maar niets dat er wat te kiezen valt bij het aanstellen van een nieuwe voorzitter voor de Socialistische Partij.

Sterker nog; hij vindt het niet chic dat zich twee kandidaten hebben aangediend. Met name SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen had zich buiten deze strijd om het voorzitterschap moeten houden.

Nee, Ron Meyer (nooit van gehoord) SP-fractievoorzitter in Heerlen, DAT is de door Josef Marijnissen gewenste kandidaat om hem op te volgen. Marijnissen maakt het liefst in zijn eentje de dienst uit bij de Socialistische Partij. Jan toont hier een onthullende overeenkomst met de alleenheerschappij van Geert Wilders bij de PVV. Jan en Geert zijn beiden mannen die denken democratische besluiten het beste in hun eentje te kunnen nemen (vrij naar Peter van Straaten). Over chic gesproken!

In Oss vestigde hij in de gemeenteraad zijn stalinistische familiekongsi en nu wil hij als voorzitter van de Socialistische Partij een Limburgse carnavalsvriend en kameraad dorpsgrootheid.

Jan over de verkiezing van de nieuwe voorzitter: “Je kunt een situatie krijgen waarin partijgenoten lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Als je alleen al kijkt naar de strijd tussen Verdonk en Rutte; die heeft bijna tot een scheuring binnen de VVD geleid. Zo’n verkiezing draagt dus risico’s in zich. Voor mij is het veel belangrijker om te kijken naar wat ons bindt. Al vind ik dat het bij ons tot nu toe heel volwassen verloopt.”

Heel volwassen? Ondanks Jan..

Hij lijkt niet alleen op Wilders en zijn afsplitsing van de VVD, maar spiegelt zich blijkbaar ook aan de VVD bij de procedure om een nieuwe voorzitter aan te stellen.

Jan Marijnissen toont hier een eng trekje. Hij is bang voor democratische processen die, het is niet anders, af en toe gepaard gaan met stevige discussies. Dat is nu juist het aantrekkelijke van democratie: de mogelijkheid te debatteren over verschillende inzichten.

Angst voor discussie is een dictatoriaal kenmerk. Jan onderschat de interne kracht van zijn partij om verschillen te overbruggen. Of vergis ik mij nu, en schat Jan de beperkte veerkracht van de Socialistische Partij, na zijn jarenlange heerschappij, juist goed in?

Hoewel ik van Jan al geen hoge pet op had, schrik ik hier toch van.

Het is ongebruikelijk dat een vertrekkend voorzitter zich bemoeit met zijn opvolging. Jan heeft daar geen probleem mee. Hij vindt het maar niets dat er iets te kiezen valt binnen de SP, maar nu dat mogelijk is, bemoeit hij zich maar wat graag met die verkiezing: “Ron heeft een schat aan ervaring. Hij is zeer actief geweest als voorzitter van een plaatselijke afdeling, en bij het FNV heeft hij buitengewoon succesvol campagne gevoerd. Hij brengt in dat opzicht absoluut méér in.”

Wat vreemd dat al die prachtverdiensten van Ron mij helemaal ontgaan zijn.

Dat Sharon Gesthuizen daar Kamer-ervaring tegenover kan zetten is niet belangrijk, vindt Marijnissen. „Die ervaring is voor een partijvoorzitter volstrekt irrelevant.”

Volstrekt irrelevant? Wat jammer nu dat Jan deze loze kreet slaakt en geen toelichting geeft.

Het zal je voorzitter maar zijn, beste Sharon. Het lijkt mij, laat ik voorzichtig zijn, behoorlijk relevant dat de nieuwe voorzitter ervaring heeft in de landelijke politiek.

Wat jammer dat de Socialistische Partij door de autocratische bemoeiienis van onze Osse lasser de kans voorbij moet laten gaan de scheefgroei man-vrouw in leidinggevende functies te corrigeren.

Plaats een reactie