Paul de Leeuw, Hennie Huisman, The Voice of Holland, Marc Overmars, Johan Deksen (update 28 april 2022)

In huize Cremers wordt al jaren niet meer gekeken naar de programmaatjes van Paul de Leeuw. Zijn voortdurende, onbeschaamde homoseksueel getoonzette ongein kwam ons zo langzamerhand de keel uit. Van deze rare homo, want voor hem gelden andere normen dan voor hetero’s, hebben we schoon genoeg. Dus: wegzappen zodra minkukel De Leeuw in beeld komt.

‘Rare homo”, ‘minkukel’…het is nogal wat. Soms moet je je, om weerzin en boosheid te uiten, beroepen op het soort taal dat De Leeuw ongetwijfeld het beste verstaat.

Ja, als we dan toch aan het schelden gaan, moeten we ook uitleggen waar onze verontwaardiging vandaan komt.

Geschiedenis: In 1995 was er een landelijke actie om geld in te zamelen voor ‘slachtoffers’ van hoog water in Nederland. Hennie Huisman presenteerde de actie op TV en haalde daar een geintje uit. Hij plukte een jonge vrouw uit de zaal en sprak met haar af dat ze op het podium zou vertellen dat ze 500 gulden had ingezameld met een striptease-act in een kroeg. Eenmaal op het podium zette Huisman de dame klem door er lang, te lang op aan te dringen dat ze die act live op TV zou herhalen. Flauw en ongepast. De verontwaardiging was groot.

In Trouw staat over deze kwestie te lezen: “Bij het Amsterdamse Clara Wichmann Instituut heeft de telefoon niet meer stilgestaan sinds juriste Heikelien Verrijn Stuart een oproep deed presentator Henny Huisman aan te klagen, omdat hij zo aandrong de verzonnen striptease te herhalen (‘Alleen je hesje dan’) en daarbij het publiek flink opjutte. De boze reacties komen overigens niet alleen van vrouwen maar ook van verontwaardigde kijkers die menen dat het instituut ‘hun Henny pakt’. Volgens het instituut is het meisje onder druk van publiek en camera bijna door de knieën gegaan, maar het noemt het erger dat Endemol de toedracht blijft ontkennen. “Nu wordt het haar verhaal tegen dat van Huisman.” Huisman gisteren in de Telegraaf: “Ik heb misschien even te lang doorgedreven.” Zie: https://www.trouw.nl/home/-huisman-verzon-striptease-act-bij-tv-actie-~a01474f3/.

Acht februari 1995 meldt De Volkskrant: “Het Clara Wichmann Instituut zal desgewenst de vrouw juridisch ondersteunen die vorige week tijdens de nationale televisie-actie Watersnood 1995 door presentator Hennie Huisman tegen haar zin werd aangespoord tot een striptease….” en “Verrein Stuart riep in de uitzending luisteraars op een klacht tegen de televisiepresentator in te dienen op basis van wettelijke bepalingen tegen sekse-discriminatie. Volgens de programmamakers hebben zich gisteren diverse luisteraars gemeld die zeggen een klacht te overwegen”.

Deze kwestie is aan Hennie Huisman blijven hangen. Nu, ruim 25 jaar later kan ik mij dat incident nog goed herinneren. Niet omdat ik het op de TV zag, maar door alle commentatoren in kranten, op radio en TV die over elkaar tuimelden om Huisman te berispen.

En zo is het maar net..

Meer geschiedenis: maart 2008 rende Peter Janssen, de Vegan Streaker, slechts gekleed in een onderbroekje de opnames binnen van Mooi! Weer De Leeuw om te protesteren tegen de consumptie van vlees. Een van de eerste reacties van De Leeuw: “Draai niet je kont naar mij toe, want daar krijg ik honger van”.

De Leeuw trok daarna Janssen op zijn schoot en nam hem in een stevige greep. Keer op keer probeerde Janssen zich los te maken uit de geile omhelzing van De Leeuw. De Leeuw scheurde het onderbroekje van Janssen aan stukken waarna deze geheel naakt uit beeld vluchtte en De Leeuw demonstratief snuffelde aan het onderbroekje en aan zijn vingers.

De hele zaal schaterde bij deze live aanranding van een zich verwerend slachtoffer. Rechterlijke clown Mr. Visser oordeelde later dat ‘Paul de Leeuw weliswaar fout zat, maar dat de schade van de Vegan Streaker voor eigen rekening moet komen omdat hij zich onrechtmatig toegang had verschaft tot de show en dus eigen schuld had aan het opstootje’.

Schade? Bedoelde castratenstem Visser de schade aan het onderbroekje? De Leeuw ‘zat weliswaar fout’? Wat was die fout dan? Daar liet Visser zich niet over uit.

De Leeuw zat natuurlijk hartstikke fout, want randde de Vegan Streaker aan voor het oog van heel Nederland, in ieder geval dat deel van Nederland dat zijn walgelijke programma’s bekijkt. En De Leeuw kwam ermee weg.

Sterker nog De Leeuw is er apetrots op en zette het bewuste fragment anderhalf jaar later op zijn eigen Youtube kanaal: https://youtu.be/UM7NzqV_iBk, maling blijkbaar aan het oordeel van Visser dat hij ‘fout zat’.

Mr. Visser was van mening dat de Vegan Streaker het ‘weliswaar fout’ van De Leeuw had uitgelokt. Meende hij dat nu werkelijk? Dat komt akelig dicht in de buurt van het verwijt aan aangerande en verkrachte vrouwen: ‘Ze heeft er zelf om gevraagd’. Het verweer dat smeerlappen met grijpgrage handen maar al te graag voeren: ‘Had ze zich maar niet zo uitdagend moeten kleden’.

Om te kotsen.

Sinds die aanranding door De Leeuw speelt af en toe de vraag door mijn hoofd: Wat als Hennie Huisman een Vegan Streakster die zijn programma binnen banjerde de BH en of slip van het lijf had getrokken?

Einde carrière en een strafzaak. Honderd procent zeker.

De geschiedenis Huisman is meer dan 25 jaar oud; de aanranding door homo De Leeuw van de Vegan Streaker vond bijna 15 jaar geleden plaats.

Beide verhalen en mijn ergernis over de selectieve verontwaardiging zijn wat mij betreft weer actueel door de hype rondom #MeToo en de – terechte – verontwaardiging over het wangedrag bij The Voice of Holland en van Marc Overmars.

Nu, eind april 2022, rolt heel correct Nederland verontwaardigd over Johan Deksen om zijn stomme, neerbuigende en walgelijke gezwets op TV over een kaars die hij in de vagina (tussen de benen?) stopte van een dronken vrouw. Ook nu weer schaterden tafelgenoten en de toeschouwers, inclusief de dames op de achtergrond. Om van te kotsen. En ook nu denk ik weer: waarom wel deze verontwaardiging over Huisman, Overmars en Derksen en waarom kwam De Leeuw destijds met die aanranding weg?

Waar moet ik me meer verontwaardigd over voelen: over de selectiviteit van alles boosheid of over de kennelijke discriminatie van Paul de Leeuw omdat van hem niet de morele standaard wordt geëist die van al die hetero’s wordt geëist.

Geen dubieuzer verontwaardiging dan selectieve verontwaardiging.

Plaats een reactie