Pensionadoverveling – Life Coach

Tot eergisteren had ik nog nooit van Life Coach gehoord. Zonder het te weten ontmoette ik een klein jaar geleden een Haagse life coach. Wie daar meer over wil weten moet de blog van gisteren De familie Life Coach, de agressieve keffer en de stafford lezen.

Enkele bizarre ontmoetingen met een chronisch overspannen hondeneigenaar die ongecontroleerd blaffend als zijn stoepenschijtertje tegen mij te keer ging, plus een leugenachtige bijdrage van zijn echtgenote in een Facebook groep waren aanleiding voor mij in de wereld van life coaching te duiken.

Vooral de enorme discrepantie tussen het gestreste gedrag van Harry Veldmuis Life Coach, het pseudoniem dat ik koos voor mijn buurtgenoot, en de stress-verwerking coaching die hij op zijn knullige website aanbiedt intrigeerde mij.

Hoe word je life coach? Er worden via het LOI, CIVAS, het NHA, Laudius, ATMA, Personeelmanagement.nl en andere organisaties opleidingen Life Coach aangeboden op MBO of HBO niveau.

Life Coach is geen beschermd beroep. Iedereen mag zichzelf life coach nomen.

Er zijn opleidingen waar nadrukkelijk bij vermeld wordt dat er geen vooropleidingeisen zijn. De prijzen voor de cursussen, of moet ik eigenlijk schrijven ‘cursusjes’, variëren van € 99,00 (voor de hele cursus!) tot een bedrag van circa € 600,00. Maximale duur van de opleidingen, cursusjes, is negen maanden. Het langste cursusje is ook het duurste cursusje.

Dus, zonder vooropleiding en na een digitaal cursusje van € 99,00 mag je je voor bedragen variërend van zeventig tot honderdtien euro per uur gaan mengen in het persoonlijk leven van je klantjes (sommige life coaches hebben het over hun cliënten).

Je moet wel helemaal van de realiteit los zijn, wil je je met je levensvraagstukken overleveren aan bijschnabbelende pensionado’s, zich vervelende echtgenotes van mannen met goede banen, of aan met-de-hakken-over-de-sloot MAVO meisjes die na de kappersvakschool een cursusje life coach deden.

Wat doen die life coaches; waar houden ze zich mee bezig?

Als life coach help je mensen zichzelf te vinden en hun eigen keuzes in het leven te maken. Je helpt mensen om te gaan met tegenslagen, en leert ze hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen.

Een tekst te lang voor een middelbaremeisjesschool Rijam agenda, maar wel van hetzelfde niveau.

Nog zo’n mooie: ‘Met de cursus life coach kun je jezelf en anderen helpen succesvoller en gelukkiger in het leven te staan. Als zelfstandig ondernemer, of in je huidige baan.

Aha, je help niet alleen anderen, maar ook jezelf succesvoller in het leven te staan. Ineens zie ik weer Harry Life Coach voor me: vrouw met een baan als directeur van een ‘gristelijke’ school voor voortgezet onderwijs, zelf weggesaneerd met een zakje geld en inmiddels AOW en pensioen, en dan voor 70 tot 100 euro per uur werken aan je eigen succes. Goed gedaan Harry. Dat is nog eens rendement halen uit een cursusje van € 99,00.

Als life coach help je mensen het beste uit zichzelf en hun leven te halen. Hiervoor kijk je samen met je cliënt naar zijn persoonlijkheid, vaardigheden, en wensen. Door te luisteren, de juiste vragen te stellen en op een positieve manier mee te denken, help je mensen hun eigen antwoorden te vinden en hun eigen plannen te maken. Jij bent de ondersteunende, stabiele factor, maar je cliënt moet zelf aan de slag met zijn wensen en plannen.

Een koffer vol indrukwekkende vaardigheden en die beheers je allemaal nadat je een cursusje van een paar maanden hebt gedaan. Het niveau van waarzeggers, glazen-bollen-kijkers, koffiedik kijkers, handlezers, zandstrooiers, kaartenleggers, kermisflauwekul, voodoo en tovenarij. In mijn woordenboek vat ik dat allemaal samen onder: beunhazerij.

De eendimensionaal opgeleide life coaches pretenderen hier het gereedschap te bezitten van een afgestudeerd psycho-analyticus (niet dat ik daar nou zo’n hoge pet van op heb..).

Door je werk als life coach leer je veel mensen kennen. Dit levert veel waardevolle contacten op.

Eerder lazen we al dat een life coach zelf succesvoller, vooral zakelijk, na zijn cursusje wordt. Hier lezen we dat de kans die naïeve slachtoffers je bieden door te dringen in hun privé gunstig is voor het opbouwen van je eigen netwerk. Dat is dus een win-win situatie. Je haalt geld uit de zakken van je cliënten en bouwt dankzij de informatie die je ze ontfutselt aan een netwerk van waardevolle contacten.

Door het coachen van mensen wordt je zelf ook aan het denken gezet, en zal je eigen ontwikkeling ook in een versnelling terecht komen.

Hier is maar één conclusie mogelijk: ‘onze’ Harry Life Coach uit het Benoordenhout in Den Haag was een slechte leerling of hij heeft het cursusje nog niet afgerond, want als er een vaardigheid is die hij van de grond af nog moet ontwikkelen, dan is het wel zijn ‘eigen ontwikkeling in een versnelling’ brengen.

Laten we eens gaan kijken op de site van Haagse Harry Life Coach (alle bovenstaande citaten heb ik ontleend aan de site van Laudius; Latijn voor Lof?) om te achterhalen wat voor magische vaardigheden onze Harry allemaal heeft.

Harry komt uit de ‘Hospitality Business‘. Altijd weer indrukwekkend die Engelse functiebenamingen. Ik ben nu al afgebluft. Na twintig jaar ‘Hospitality Management‘ besloot Harry een ‘change‘ te maken. Een ‘change‘ maken? Waarschijnlijk bedoelt Harry Steenkolenengels hier ‘switch’ in plaats van ‘change’. Laat ik me de moeite besparen dit te begrijpen. Harry werd ‘consultant‘. En wat zijn consultants: werknemers die na hun vijftigste aan de kant gezet worden en dan noodgedwongen voor zichzelf beginnen als ‘consultant’.

Deze moet ik even in zijn geheel citeren: ‘Een ruime schakering van bedrijven en contacten hebben mij bijzondere inzichten gegeven over management, familie relaties en bedrijfsvoering. Bovenal heb ik de mens ervaren in processen van leiding-geven, management afwegingen en besluiten, het hebben van idealen, het stellen van doelen, het behalen van resultaat als geheel!

Krom Nederlands. ‘Een ruime schakering’ is toch enkelvoud en daar hoort ‘heeft’ bij in plaats van ‘hebben’ Voor de rest: onbegrijpelijk wollig taalgebruik. ‘Bijzondere inzichten’: kom op Harry, vertel eens, wat is zo bijzonder aan die inzichten? Waarom een verbindingsteken tussen ‘leiding’ en ‘geven’? ‘Het behalen van resultaten als geheel’. Lijkt fraai, zegt niets. Rijam agenda! (Laat ik ook eens een uitroepteken gebruiken. Harry is er gek op.)

Juist de mens in zijn beleving, dynamiek, beweging en eenvoud, inspireert mij altijd bijzonder.

Dynamiek en beweging; lijkt mij dubbelop. ‘Beweging en eenvoud’: is dit nu een aanvullende opsomming of bedoelt raaskallende Harry hier een tegenstelling? Fijn om te lezen dat al die onduidelijkheid Harry inspireert, zelfs ‘bijzonder inspireert’. Is er tenminste één persoon tevreden.

We zijn er nog niet: ‘Ik ben inmiddels de 60 ruim voorbij en kwam mijzelf zowel zakelijk als privé meermalen tegen, moest afwegingen maken, besluiten en afscheid nemen, veranderingen ervaren. Door de vele jaren van te veel en te hard werken was er geen tijd voor mijzelf. Enkele jaren terug ontwikkelde zich een andere fase in mijn leven en besloot een Mediation opleiding te gaan doen, het begin naar een ander vervolg. De tijd en ruimte kwam, en liep tegen vragen aan, ging lezen, zoeken en vond antwoorden, en… Life Coaching.

Harry kwam zichzelf tegen, en dat niet één keer maar ‘meermalen’. Ik kwam Harry ook meermalen tegen. Bepaald geen onverdeeld genoegen. Ik ben benieuwd hoe het voor Harry voelde toen hij zichzelf tegen kwam. ‘Jezelf tegen komen’: wat een exhibitionistisch, commerciële-TV en schoonheidskoninginnen proza. Harry schaamt zich nergens voor.

Ook zoiets moois: ‘tijd voor jezelf hebben‘. Wat dat ook zijn mag – nagels knippeen, haar kammen, neus peuteren, masturberen? – Harry werkte te veel en te hard om tijd voor zichzelf te hebben. De wereld moet in dankbaar respect het hoofd buigen en op de knieën gaan omdat haastige Harry tijd over hield zich te laten inspireren door: ‘Juist de mens in zijn beleving, dynamiek, beweging en eenvoud‘.

Wat hij met ‘juist’ bedoelt? Wie zal het zeggen. Volgens mij wordt de betekenis van die zin niets anders wanneer je het overbodige woordje ‘juist’ weg laat.

Harry leeft voor anderen, dat staat als een paal boven water. De Broeder Theresia van het Haagse Benoordenhout.

De opleiding tot life coach gaven (!) Harry ‘nieuwe en andere inzichten‘. Nieuwe en andere? Wat bedoelt slimme Harry hier? Ik kom er niet uit. ‘Nieuwe en andere inzichten’; Harry’s intelligentie overstijgt hier de mijne. Of lijdt Harry, zonder verdere diepgang, hier aan de dubbel-op-ziekte van amateur prozaschrijvers?

De cursus zat er op en: ‘Vol enthousiasme kijk ik terug en besloot anderen verder te helpen om een volgende stap mogelijk te maken‘.

Het is niet alleen haastige, agressieve, gestreste en Haagse Harry, maar ook nog gierige Harry. Die tekst moet hij zelf geschreven hebben; te gierig om een goede tekstschrijver in te schakelen. Marije Life Coach had het waarschijnlijk te druk op haar Leidse schooltje om over Harry’s stuntelige schoudertje kritisch mee te kijken naar zijn schrijvelarij.

Multi-talent Harry Life Coach heeft naast alle door hem trots borstkloppend aangeprezen persoonlijke kwaliteiten ook nog de ambitie John Lanting’s Theater van de lach nieuw leven in te blazen, want Harry heeft ervaren, dat: ‘zodra er een deur dicht gaat, er ook weer een deur open gaat.

Lachen, gieren, brullen dat geklapper met deuren. Daar gaan we eens een avondje gezellig voor zitten.

Op welke gebieden is Harry Einstein Life Coach na een cursusje van negentig euro mega-expert geworden:

Ik realiseer mij dat een uurtarief van 70 tot 110 euro een belediging is voor zo veel talent. Waarom mag een advocaat 250 tot 450 euro per uur vragen en moet Harry het doen met die fooi van plus minus honderd euro?

Ik denk dat ik die gejurkte travestiet in Vaticaanstad ga bellen en vragen of Harry bij leven al heilig verklaard kan worden. De man heeft er recht op.

Op zijn site nam Harry Life Coach een tekstje van Loesje op: ‘Als je los laat, heb je twee handen vrij.

Als je dat bij een stevige bries op je fietsje doet, ga je op je bek.

Harry is gewaarschuwd.

Plaats een reactie