Politie

We hebben in Nederland ongeveer 60.000 dienders. Ik heb het niet zo op mensen die blaten dat ze het niet zo op hebben met de politie. Mij een te generaliserende veroordeling. Ik heb het wel al sinds herfst 1980 (!) niet op met een bepaalde diender uit Schiedam.

De man, waarschijnlijk net als ik pensionado, achtervolgt mij in mijn herinnering al bijna veertig jaar. Niet continu, gelukkig niet, maar iedere keer wanneer ik aan hem denk kook ik van woede.

Een koude late herfstochtend reed ik met mijn bejaarde Mercedes 200 D en aanhanger van Hoogvliet richting Den Haag. De aanhanger geladen met boeken. Ik stond in die tijd donderdags op de boekenmarkt aan het Voorhout.

Aan de noordzijde van de Beneluxtunnel, net voor de afslag naar Schiedam-West, midden in het drukke spitsuurverkeer, werd ik naar de vluchtstrook gedirigeerd ter controle. Het lot van de automobilist in een oud barrel en dan ook nog met een aanhanger. Een van de agenten opende de passagiersdeur en vroeg om mijn papieren. Toen hij met die papieren naar zijn auto wilde lopen, vroeg ik hem de passagiersdeur ook weer dicht te doen omdat het ijzig koud was buiten.

Maar toen….de man deed de deur juist wagenwijd open, pakte hem met twee handen beet en smeet hem met volle kracht dicht. Zonder enige aanleiding, volkomen overbodig, agressief en machtswellustig want je bent – en dat weet zo’n diender – als burger weerloos.

Protest tegen dergelijk wangedrag wordt natuurlijk meteen geduid als weerbarstigheid. Je wilt als aangehouden automobilist maar één ding: geen escalatie, want dat verlies je altijd.

De ploert van een diender is het feit(je) waarschijnlijk allang vergeten. Ik niet. Iedere keer als ik er aan denk gaan de meest vreselijke agressieve fantasieën door mijn hoofd.

Ik wens dat de etter nog leeft en nog vele jaren leeft, maar dan wel ondraaglijk lijdend aan een of andere verschrikkelijke, slopende en vooral pijnlijke ziekte.

Voor dat laffe gedrag van deze diender heb ik geen enkel begrip. Voor de zwaarte van politiewerk heb ik alle begrip. Ik begrijp ook dat dienders een uitlaatklep nodig hebben om stoom af te blazen door alle agressie waarmee zij geconfronteerd worden.

Stoom zoekt altijd de weg van de minste weerstand.

Die koude, herfstige ochtend was ik als niet bedreigende en weerloze automobilist die weg van de minste weerstand.

(Ik schreef deze blog september 2017; nu – februari 2022 – kan ik constateren dat ik sinds september 2017 nooit meer aan dat incident dacht, Had ik eerder van me af moeten schrijven).

Plaats een reactie