Proost!

December 2015 kwam de Gezondheidsraad – je weet wel van de Schijf van Vijf – met nieuwe voedseladviezen. Iedere dag een handje noten, drie koppen groene thee per dag, veel groenten, niet te veel fruit en, echt iets om in de feestmaand december te adviseren: geen alcohol. Mochten we met ons allen voorheen nog twee eenheden alcohol nuttigen, nu werd het advies maximaal één glas, maar liever helemaal geen alcohol.

Niets mooier dan discussies tussen deskundigen. Discussies tussen elkaar tegensprekende deskundigen zijn een lust voor de leek, want doen afbreuk aan de status van deskundigheid. Natuurlijk stonden na dit advies door de Gezondheidsraad binnen de kortste keren een aantal (geïntoxiceerde?) deskundigen op die het advies ‘veel te streng’ vonden.

Hoe het ook zij: de Gezondheidsraad, al vele jaren DE autoriteit als het gaat over voeding en gezondheid, is van mening dat de schadelijke effecten van alcohol zo groot zijn, dat volledige abstinentie aan te bevelen is. Zo probeert men in een aantal Afrikaanse landen de AIDS-epidemie te bestrijden: abstinentie.

Maar dit terzijde.

In 2014 stierven in Nederland 882 mensen door direct gebruik van alcohol. De meeste doden waren mannen (76%) en rechtstreeks overlijden door alcohol komt voornamelijk voor in de leeftijdcategorie 55 tot 69 jaar. Dus, niet de in plattelandschuurtjes comazuipende jongens en meisjes, maar senioren. De kans dat comazuipende jongeren de ouderen van de toekomst zijn die door alcohol overlijden, lijkt mij reëel, ook al heb ik daar geen cijfers over.

Volgens KWF Kankerbestrijding is het wetenschappelijk bewezen dat alcohol op verschillende manieren de kans op kanker verhoogt. Ongeveer 3% van de kankersterfte en ongeveer 2% van de kankerincidentie (het aantal nieuwe kankergevallen) is jaarlijks te wijten aan alcoholgebruik. Zelfs 1 drankje per dag verhoogt je kans op kanker al. Drink daarom het liefst geen alcohol.

Jaarlijk sterven in Nederland ongeveer 40.000 mensen aan kanker. Alcoholgerateerd dus ongeveer: 1200.

Senioren vormen de grootste risicogroep om direct door alcoholgebruik te overlijden. Volgens het Openbaar Ministerie worden geweldsdelicten vaak gepleegd onder invloed van alcohol en/of drugs. Dit geldt zowel voor geweld in uitgaansgebieden als voor huiselijk geweld. Uit onderzoek blijkt dat bij geweld onder invloed van alcohol in bijna de helft van de gevallen sprake is van ‘zwaar geweld’. In een derde van de zaken leidde dit tot ernstig letsel bij de slachtoffers. De verdachten waren vaak jong; 42% was nog geen 24 jaar.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid kwamen in 2014, 570 mensen om in het verkeer. Bij 20% van deze ongelukken was sprake van alcoholgebruik (waarvan bij 3% in combinatie met andere drugs), dus 114 doden in het verkeer door gebruik van alcohol.

De conclusie is gerechtvaardigd dat er jaarlijks duizenden doden vallen door het gebruik van alcohol, direct, indirect of door jarenlange consumptie (kanker).

En dan heb ik het nog niet over de maatschappelijke en gezondheidsproblemen veroorzaakt door de consumptie van alcohol zonder dodelijke afloop. Schulden, echtscheidingen, kindermishandeling, werkloosheid, aanrandingen en verkrachtingen.

Het advies van de Gezondheidsraad helemaal af te zien van het gebruik van alcohol is in dat licht alleszins verdedigbaar.

Niet verdedigbaar is, dat op de Nederlandse publieke en commerciële TV vrijwel dagelijks de consumptie van alcohol gepromoot wordt. Wekelijks zien we Ilja Gort met die aanstellerige snor en dat opgefokte enthousiasme de ene overheerlijke wijn na de andere aanprijzen. Dagelijks zien we in het programma Binnenste-Buiten een chefkok aan de slag onder het genot van een glas wijn, of we mogen zien hoe een hobbyist molenaar aan de hand van een 17de eeuws recept oude jenever stookt. Er is in Schiedam zelfs een museum gewijd aan jenever waar ter plekke allerlei soorten jenever gestookt worden. Twee BN’ers mochten een TV-reeks maken over het brouwen van het ene geweldige bier na het andere. Ben je in een speelfilm moe, gewond, hongerig, of verdrietig: alcohol. Ben je jarig, krijg je bezoek, heb je iets voor iemand gedaan: daar is ie weer, de fraai ingepakte fles wijn. Een avondje uit eten? Wijnarrangement. Tom Dumoulin die de Giro 2017 wint: “Vanavond grote glazen bier”. Autorace of een Tour-etappe gewonnen: champagne spuiten over de juichende toeschouwers. Carnaval? Zuipen! Popfestval? BIER, en helemaal leuk: naar de optredende artiesten bier gooien. Bij Jinek of Pauw aan tafel: bier en wijn.

Maar oh wee, wanneer een Franse toeriste uit haar hotelraam dondert na het snoepen van paddo’s…verbieden dat spul.

Duizenden doden per jaar, direct of indirect, door de consumptie van alcohol en geen haan die er naar kraait. Sterker nog: alcohol wordt rechtstreeks of sluipend continu aanbevolen als voorwaarde voor verhoogd levensgeluk.

Wie kan mij dit uitleggen?

Plaats een reactie