Raar luchtje aan Haagse Mart, vervolg..

Vis op de markt; Consumentenbond
Vis op de markt; Consumentenbond

Op mijn blog van een paar dagen geleden over de mislukte aankoop van drie makrelen op de Haagse Mar(k)t, kreeg ik een reactie van een van de ambulante handelaren in vis. Die reactie, en mijn antwoorden, waren heel kort te zien op de site. Ik heb ze echter verwijderd en nu in deze blogtekst opgenomen. De namen van de handelaar en van zijn vishandel heb ik verwijderd. Ter bescherming – zijn handel scoorde ‘matig’ in een onderzoek door de Consumentenbond – omdat ik het zeer respecteer dat hij de moeite nam te reageren. Mij wordt door de handelaar verweten dat ik alle vishandelaren over één kam scheer. Een verwijt dat op hem zelf ook van toepassing is wanneer hij schrijft dat de Consumentenbond de Haagse Markt de beste markt voor verse vis vindt. Hij generaliseert – over één kam scheren – het onderzoek alsof de hoge kwaliteitsscores ook zijn handel ook betreffen. Het is hem vergeven..

De reactie die ik op mijn blog kreeg: “Jammer dat je aankoop van je gestoomde makrelen tegen viel maar je scheert nu alle vishandelaren over een kam maar als je verder kijkt dan je neus lang is zie je volgens de consumentenbond de beste verse vismarkt van Nederland XXX verse vishandelaar Haagse markt. U kunt mij vinden bij vishandel XX vraagt u naar XX ik ben de eigenaar van de viskraam.

Mijn antwoord: “Zo ziet u maar, zelfs op de beste verse-vismarkt kan het fout gaan. Als u mijn tekst goed leest, kunt u zien dat het mij gaat om de verandering in cultuur. Ik kreeg al eerder de indruk dat nieuwe handelaren geen boodschap hebben aan klantenbinding. Toen mijn makrelen werden ingepakt, moet de man gevoeld hebben dat er één slap als een vaatdoek was. Van die ene miskoop zou ik geen punt gemaakt hebben, maar dat alle drie de vissen slecht waren, ervaar ik als opzet (oplichting). Doet het imago van de markt geen goed. Ik heb in ieder geval besloten voortaan mijn vissen, zoals voorheen, te kopen bij Roeleveld aan de Visafslagweg in Scheveningen. Daar deed ik nooit een miskoop. U heeft gelijk: het is niet goed te generaliseren. Ik heb echter als klant de keuze en kies voor zeker. Het zou goed zijn wanneer de ambulante handelaren de koppen bij elkaar steken en hun voordeel doen met mijn relaas. Wanneer ik weer op de markt ben, loop ik graag even bij u langs. Ik heb uw opmerking over de beste verse-vismarkt even gecontroleerd bij de consumentenbond. Wat voor mijn blog geldt, geldt blijkbaar ook voor uw reactie: de werkelijkheid is vaak genuanceerder dan op het eerste gezicht lijkt. Kijk maar: ‘Drie kramen op de Haagse Markt voeren de lijst aan: Vishandel Atlantic, Volendammer vishandel P. Bond & zonen en Vishandel Mediterrane. De drie genoemde kramen in Den Haag scoorden allemaal een zeer goed qua versheid. Vishandel Brouwer (5), ook van de Haagse Markt, en Vishandel Hartevelt (6) van de markt in het centrum van Leiden scoorden een ‘goed’. Vishandel XX (HaagseMarkt) kreeg een ‘matig’, evenals Vishandel vers uit zee (14, Leiden) en Kwaliteitsvishandel Volkert Muys (15, Leiden).

Volgens de Consumentenbond staan de beste verse-viskramen op de Haagse markt, maar uw kraam, Vishandel XX, scoorde een ‘matig’ bij het onderzoek. Ik zou er natuurlijk van uit kunnen gaan dat het onderzoek door de Consumentenbond een momentopname betrof, maar dat weet ik niet. Ik zou er ook van uit kunnen gaan dat mijn slechte ervaring bij de aankoop van makrelen een momentopname was; ook dat weet ik niet. Het gaat er echter bij mij niet in dat een professionele handelaar niet, zoals een leek als ik, meteen voelt dat hij een pap-makreel in handen had. Ik merkte het onmiddellijk toen ik de vis bij thuiskomst uitpakte. Voor alle duidelijkheid: het was buiten 5 graden en ik ben na aankoop meteen naar huis gegaan.

Het volledige rapport van de Consumentenbod, onder de titel: ‘Niet altijd in de haak; ruim de helft van de verse vis die we bij kramen op de Nederlandse markt kochten, was helemaal niet vers en soms zelfs bedorven’, is te vinden op: http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/gidsarchief/gezondgids/2015/ng201510p10_Test_vis_van_de_markt.pdf.”

Er kwam op mijn bovenstaande antwoord nog een reactie van de vishandelaar: “Beste Ton, ik spreek ook niet alleen over mijn eigen standplaats maar over het algemene aanbod van verse vis op de Haagse markt maar ik vind het jammer dat we een discussie hebben over een product dat denk ik niet in de verse visrij gekocht is maar elders op de Haagse markt.

Ik: “Beste X, dank voor je laatste reactie. Helaas moet ik melden dat ik die drie makrelen wel in de rij verse vis gekocht heb. Ik werk aan een vervolg op mijn blog waar ik jouw naam en die van je handel niet vermeld. Om die reden heb ik je commentaren en jouw reacties verwijderd. Het gaat mij natuurlijk niet om jou als persoon, we kennen elkaar niet, maar eerder om het principe dat iedere handelaar die op de markt staat verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de gehele markt. Mensen die opzettelijk, anders kan ik het niet noemen, troep in de verpakking stoppen, doen niet alleen de klant wat aan, maar ook de goedwillende collega’s. Ik ga er absoluut van uit dat jij goedwillend bent, want anders zou je niet gereageerd hebben. Samengevat: jij bent, een beetje, de pineut van een collega die het niet zo nauw neemt. Ik stel je reacties zeer op prijs.

Klasse dat deze handelaar, ik ga hem zeker binnenkort bezoeken, zijn hand opstak en in verweer kwam tegen mijn blog. Hij schoot echter in zijn eigen voet door te verwijzen naar een onderzoek door de Consumentenbond waar zijn handel als ‘matig’ werd beoordeeld. Het is in het algemeen niet handig in je eigen voet te schieten. Ik heb die ‘zelfverminking’ opgevat als een bewijs van oprechtheid. Laten we wel wezen: de vishandel is een zeer kwetsbare handel, zeker op zomerse dagen wanneer de temperatuur ‘s middags oploopt tot 31 graden. De dag waarop de Consumentenbond onderzoek deed was het zo warm. Overwogen moet worden op van die hete zomerse dagen de handel in vis te beëindigen voor het middaguur. Maar goed, dat overstijgt mijn expertise.

Groter probleem dan de kwetsbaarheid van snel in kwaliteit verminderende vis, is de mores van sommige handelaren. Wanneer de vis niet meer goed is, dient dat ten nadele van de handelaar te zijn. Rotzooi in vetpapier en een plastic tasje meegeven aan een klant is lullig tegenover die klant, en ook tegenover collega vishandelaren die op de markt een boterham proberen te verdienen.

Vishandelaar X zal, hoe moeilijk dat ook is, met collega’s in gesprek moeten over de wederzijdse verantwoordelijkheid voor het imago van de markt.

Helaas is voor mij drempel om vis te kopen op de markt door eigen ervaring en door het onderzoek van de Consumentenbond te hoog geworden. Vijftig procent kans dat de aangeboden vis niet goed meer is, schurkt voor mij te veel aan tegen Russisch roulette.

Wel jammer, want die kramen zien er zo gevarieerd en prachtig uit.

Plaats een reactie