Stadsparkracisme

Nieuwe Nederlanders gezelligheid Kralingse Bos Rotterdam
Nieuwe Nederlanders gezelligheid Kralingse Bos Rotterdam

Het Parool schreef afgelopen zaterdag over het Vondelpark als recreatiegebied en vergeleek dit park met de andere Amsterdamse stadsparken. Het vergelijk met werkelijk grote steden – Amsterdam blijft een dorp – als Parijs, Berlijn en New York viel in het nadeel van Amsterdam uit. In Central Park, New York, mogen drie dagen per jaar BBQ-feesten gehouden worden en dan alleen in speciaal daartoe aangewezen stukken van het park. Met meer dan 19 man bijeenkomen in een New York’s park? Vergunning aanvragen. Op naleving wordt toegezien. En, na afloop rotzooi in de bakken of meenemen. Men houdt zich daar aan. In Parijse parken houden alleen toeristen zich niet aan de regels en begeven zich buiten de paden. Er wordt toegezien op het ‘net’ gebruik van de parken. In Berlijn wordt de BBQ wel in parken gebruikt, maar voornamelijk door Turken (je durft de groep bijna niet te benoemen).

Voor mij is het al 35 jaren geleden dat ik vertier zocht in het Vondelpark. Mijn laatste bezoeken waren aan de voormalige lokatie van het Filmmuseum om op het terras een cappuccino te drinken. Sinds de verhuizing van het museum naar Eye op noord was ik niet meer in het Vondelpark.

Een paar jaar geleden wandelde ik nog regelmatig in het Kralingse Bos in Rotterdam. Op warme zomerdagen is het daar een mierenhoop aan voornamelijk nieuwe Nederlanders die de weiden in het bos gebruiken voor BBQ feesten. Ik kan me nog goed herinneren dat BBQ in het Kralingse Bos niet was toegestaan, maar voor onze nieuwe burgers gelden andere, vaak geen, regels. De motivatie tot sjouwen en slepen met alle BBQ spullen is nadat de penzen volgevreten zijn volledig verdwenen. Wat laten ze daar iedere keer weer een teringzooi achter. Maling aan alle fatsoen. SUV’s op het gras – waar is de politie als je ze nodig hebt – en een oorlogsgebied na het eten. Maling ook aan hun eigen etnische groepen die alle bende op moeten ruimen.

Met mijn Zambiaanse vrouw wandelde ik, blanke Nederlander, aan het begin van een zomerse zaterdagavond door het bos. Bij een van de druk bezette weiden werden we scheldend achternagelopen door een groepje ‘Arabische’ jonge mannen. Een nare, zelfs bedreigende situatie. We negeerden ze en zijn snel doorgelopen.

De volgende avond toch maar weer een poging gewaagd. We wandelden langs de Kralingse Plas toen we op het parallelle fietspad ingehaald werden door een zwarte man. Hij keek naar ons, keek nog eens naar ons, keerde met zijn fiets om en ging naast ons rijden op het voetpad. “He, man, mooie vrouw heb jij!” Van onze kant geen reactie. Hij herhaalde zijn uitdagende compliment een paar keer, totdat ik boos stil bleef staan met “Waar ben jij mee bezig?!”. Reden voor hem snel weg te fietsen. Het was duidelijk: het zinde deze negroïde racist van geen kant dat een blanke man daar liep met zijn zwarte vrouw.

We zijn nooit meer op warme zomeravonden gaan wandelen in het Kralingse Bos en hebben berust in de bezetting van het park door racistische buitenlanders.

Ik moest aan deze ervaringen denken toen ik hoorde over de rel rondom Typhoon en etnisch profilerende politie in Zwolle die hem in zijn dure auto aanhield. Het probleem ligt niet bij de politie en niet bij Typhoon; volgens mij een sympathieke man. Het probleem ligt bij de oververtegenwoordiging van donkere en arabische jongemannen in de criminaliteitstatistieken. De politie doet, heel normaal, aan risicoanalyse en risicoprofielen.

Blijkbaar deden de Marokkaantjes en de zwarte man in het Kralingse Bos ook aan etnisch profileren toen ze ons het Kralingse Bos uitpestten.

Plaats een reactie