Theodor Holman, bericht uit Xenofobopolis

Theodor Holman sloot de laatste week van mei 2016 af met de column Vluchtelingen uit Vechtistan, Dommistan en Ligië.

Een zelfingenomen column. Holman zal juichend in zijn tuigje, als een peuter die zijn eerste stapjes zet zijn tekst bij de redactie van Het Parool ingeleverd hebben. Zijn quasi literaire stukkie stemde van de eerste tot de laatste regel naadloos overeen met de anti-vreemdelingen ruis die het debat en zelfs het democratische proces in Nederland verstoort. Er is slechts een vormverschil tussen Holman’s column en de daar-moet-een-piemel-in schreeuwers tijdens een inspraakavond over de opvang van vluchtelingen.

Holman scheert alle asielzoekers over één kam als domme, leugenachtige militanten. Populistische xenofobie van de zuiverste soort die, voorspelbaar, kan rekenen op bijval.

Wat is de angstige Amsterdamse dorpeling trots op zijn schrijfsel. Zo trots dat hij het ene na het andere Twittercompliment over zijn schrijfsel retweette.

Je hebt bij Holman niets meer nodig dan ‘Raak! Dank. Wat verwoordt (!) je dat goed’ (Tonny Visser, @FenixWatson), ‘Lees en geniet’ (R.M. van Dobben, @RMvanDobben), ‘Het lijkt een sprookje, maar is helaas de harde waarheid’ (Wim Brink, @Meriadoc), ‘We gaan verliezen’ (Bert Nijman, @BartNijman), ‘Wat een prachtige parabel’ (Jan Gajentaan, @jangajentaan), ‘Goed stuk’ (Asocialist @kauwbooi), of ‘WAUW’ (Frits Altenburg, @fritsaltenburg) om met rode koontjes van trots geretweet te worden.

Al die tweeters kregen van mij dezelfde reactie: Bericht uit Xenofobopolis.

Die reactie op zijn stukkie kreeg Holman van mij ook. ‘WAUW’ en ‘Goed stuk’ werden door Holman binnen een minuut geretweet, maar aan ‘Bericht uit Xenofobopolis’ had hij geen boodschap.

Jan van der Laan (@der_laan) mocht het met instemming van Holman een ‘geweldig cynische column’ vinden, maar Laurent Bruning (@LBruningNL) die het ‘Een zelfs voor @TheodorHolman stuitend domme en weerzinwekkende column vond, werd genegeerd. ‘Schande dat hij de plek van Carmiggelt bezet’, werd doodgezwegen en meteen fors onderuit gehaald door de dapperen onder ons die vanuit het veilige rijtjeshuis tegen de medemens te keer gaan.

Twitteraar Asocialist (@Kauwbooi), een pseudenoniem dat qua kinderachtigheid niet onder doet voor het ‘Vluchtelingen uit Vechtistan, Dommistan en Ligië’ van Holman maakte mij anoniem voor Sukkel uit. Een allooi krek eender als Holmans xenofobische gewauwel.

Ik heb een proefabonnement op Het Parool.

Drie keer raden of ik daar een definitief abonnement van maak.

Plaats een reactie