Tulip Siddiq promoot Donald Trump in het Britse lagerhuis

Tulip Siddiq promoot Donald Trump in het Britse lagerhuis
Tulip Siddiq promoot Donald Trump in het Britse lagerhuis

In het Britse Lagerhuis is gisteren gediscussieerd over het voorstel presidentskandidaat Donald Trump de toegang tot de U.K. te ontzeggen. Het debat was naar aanleiding van een online-petitie, die werd gestart na Trumps opmerkingen over moslims. Hij zei dat de grenzen van de VS dicht moesten voor alle moslims. Die petitie werd ruim een half miljoen keer ondertekend.

Labourlid Tulip Siddiq, die de petitie al vroeg steunde: “Zijn woorden zijn niet komisch. Zijn woorden zijn niet grappig. Zijn woorden vergiftigen. Ze wakkeren spanningen aan tussen kwetsbare groepen.”

Het lijkt wel of hier Alexander Pechtold aan het woord is die zich weer eens opblaast over provocaties door Geert Wilders. Zowel Wilders als Pechtold zijn slaapverwekkend voorspelbaar. We kunnen dus wachten op Pechtolds theatrale verontwaardiging over Wilders’ recente aandachttrekkerij: alle mannelijke asielaanvragers dienen opgesloten te worden in de asielzoekerscentra om de Nederlandse vrouwen te beschermen tegen ‘testosteronbommen’ die ‘als een zwaard van Damocles’ boven ‘onze vrouwen hangen’.

Hoe verzint de man deze platvloerse beeldspraak! Teleurstellend voor iemand die door vele partijen gezien wordt als een sterk en origineel debater.

Het is politieke porno: de afstomping is zo groot dat steeds extremere middelen nodig zijn om nog te prikkelen. Er is echter een grens. Er komt een moment dat geen enkele uitspraak nog prikkelt en extreme uitspraken zich keren tegen de spreker.

Dat geldt voor Donald Trump en ook voor figuren als Geert Wilders. Langzaam maar zeker manoeuvreren ze zich naar de politieke periferie totdat ze als karikatuur, door niemand meer serieus genomen, over de rand kukelen.

Ze worden onnodig lang overeind gehouden door de Tulip (is dit een echte naam?) Siddiqs en Alexander Pechtolds in het parlement.

“Zijn woorden zijn niet grappig, maar giftig”. Natuurlijk niet voor die jongedame Tulip Siddiq, want die is daar te intelligent en te kritisch voor. Nee, die woorden zijn gif voor het domme volk dat ze vertegenwoordigt en dat beschermd moet worden tegen de woorden van Trump. Hetzelfde domme volk dat periodiek naar de stembus gaat om op mensen als Siddiq te stemmen. Daar is het volk wel intelligent genoeg voor. Beseft die Siddiq dan echt niet dat haar fanatieke pogingen bescherming te bieden tegen het verbale gif van Trump pure arrogantie is?

Siddiq dient zich te realiseren dat iedereen kiest voor zijn eigen gif, of dat nu een wars politiek standpunt is, of een extreem fundamentalistische geloofsopvatting. Siddiq ziet in de spiegel niet haar eigen fundamentalistische morele opvatting over Trump en vergeet dat zij in het Lagerhuis acteert dankzij de vrijheid van het woord. Die vrijheid betekent niet alleen dat Siddiq mag zeggen wat ze wil, maar dat ze zonder enige belemmering anderen die vrijheid ook gunt.

Ga tegen Trump in als je het niet met hem eens bent – ook al is het de vraag of je op al zijn idiotie moet reageren – maar belemmer hem niet in zijn bewegingsvrijheid. Een besluit Trump de toegang te ontzeggen tot de U.K. is niets anders dan wantrouwen over de veerkracht van de eigen democratie en de intelligentie van het electoraat.

Trump kan je misschien buiten de deur houden, maar zijn woorden natuurlijk niet. Als ik Trump was zou ik dolblij zijn met de promotie door Tulip en haar medestanders, net zo blij als Wilders al jaren moet zijn met de promotionele activiteiten van Pechtold.

Mochten de woorden van Trump gif zijn, dan biedt Tulip Siddiq geen effectief antidotum, integendeel..

Trump wil de grenzen sluiten voor moslims, Tulip Siddiq wil de grens sluiten voor Trump. Het gaat druk worden aan de grenzen van de vrije wereld.

Plaats een reactie