Twitteradvocaat Bénédicte Ficq praat priet

In een eerdere blog betoogde ik al dat Bénédicte Ficq nonsens blaat wanneer ze pretendeert een voor de tabakindustrie belastende ontdekking te hebben gedaan. Die industrie stopt opzettelijk verslavende additieven in hun producten. Dat ontdekte Bénédicte Ficq helemaal niet, maar werd dertig jaar geleden al duidelijk toen Amerikaanse topadvocaten waar Bénédicte Ficq niet aan kan tippen, procedeerden tegen de tabakindustrie. Het betekende een doorbraak in de strijd tegen deze industrie en claims van honderden miljoenen dollars werden toegekend.

Bénédicte Ficq denkt dat nu voor het weerloze volk nog eens over te moeten doen en pretendeert keer op keer in allerlei babbelprogramma’s dat zij de industrie ontmaskert. Niet dus. Straks komt ze nog met een procedure tegen de automobielindustrie omdat ze ontdekt heeft dat uitlaatgassen gif bevatten, of spijkert ze Heineken, Bols en Hooghoudt aan de schandpaal omdat je van alcohol allerlei vormen van kanker kunt krijgen, inclusief borstkanker.

Bénédicte Ficq meende nog een ontdekking gedaan te hebben waar ze, als een peuter juichend in haar tuigje, trots kond van doet: de fabrikanten van sigaretten hebben heel stiekem in de zijkanten van de filters kleine gaatjes gemaakt om laboratoria te misleiden bij testen. Die oliedomme laboratoria stinken (!) daar in, maar slimme Ficq niet. Die heeft het door.

Ook die ‘ontdekking’ is een ballon die heel gemakkelijk door te prikken is. De fabrikanten deden bij de introductie van die gaatjes helemaal niet stiekem, maar gebruikten ze promotioneel om potentieel afvallige rokers na de introductie van filters duidelijk te maken dat roken nog minder kwalijk is. Die gaatjes, zo was in advertentie na advertentie te lezen, zorgen ervoor dat je minder sigarettenrook en ook nog ‘gezonde’ lucht inademt.

Ja maar, zo betoogt Bénédicte Ficq nu, de rokers knijpen die gaatjes dicht waardoor ze alsnog, weliswaar gefilterde, pure sigarettenrook binnen krijgen.

Kletskoek, 100% kletskoek.

De sigarettenfilters, met of zonder gaatjes, vallen in de categorie: ‘geniet, maar drink met mate’. Een kreet uit alcoholcommercials die net zo’n nonsens is als filters met gaatjes bij sigaretten. Zeg maar eens tegen een verslaafde dat zij met mate moet drinken. Spuit maar lekker heroïne, maar doe het met mate. Zo maak je zelfs heroïne minder gevaarlijk, want wat is er op tegen om het met mate te gebruiken? Nog los van wat ‘met mate’ precies betekent.

Rookwaar, alcohol, suiker – wanneer pakt Bénédicte Ficq de obesitas veroorzakende fabrikanten aan die overal suiker in stoppen? – het is allemaal verslavend, net zoals voor velen TV kijken en de slimme telefoon verslavend zijn. Wordt dat het volgende Bénédicte Ficq theater: TV- en telefoonproducenten die door haar aangepakt worden omdat ogen verziekt worden en, erger nog, vele ongelukken plaatsvinden door telefoongebruik in het verkeer? Als ze op TV en via Twitter daarover dan gaat babbelen, ontstaat een interessante spagaat tussen gebruik en bestrijden van het kwaad. Ik hoop het ooit nog mee te maken.

Laat Bénédicte Ficq haar (groot)moederlijke zorg beperken tot haar directe omgeving in plaats van met allerlei aandachtzoekende en vooral arrogante priet-praat zich te gedragen als de moederkloek van het hele volk.

Iedereen die zuipt, rookt, of kant-en-klaar-voer consumeert weet dat verslaving en enge ziektes op de loer liggen en heeft een eigen verantwoordelijkheid. Niemand, maar dan ook helemaal niemand van al die lijders aan kanker, vernauwde bloedvaten, hartkwalen, etalagebenen, COPD, diabetes en weet ik wat voor gedraggerelateerde ziektes kan volhouden het niet geweten te hebben.

Ik heb een tip voor Bénédicte Ficq: mocht er in Nederland ooit een McDonaldsklant zich branden aan te hete koffie, dan kan Bénédicte Ficq op jacht naar een forse schadeclaim, want McDonalds maakt die koffie opzettelijk extra heet omdat er dan bij de bereiding van het verslavende bakkie coffeïne minder koffie nodig is. Dat hele traject werd in de VS al afgelegd, maar voor Bénédicte Ficq – blijkbaar niet vies van een portie advocatenplagiaat – zal het gevonden vreten zijn.

Hopelijk is ze niet zo dom een zaak te beginnen tegen de fabrikant van airbags omdat een dame zich bezeerd heeft bij een ongeluk aan een opgeblazen airbag. Ook dat proces is namelijk al in de VS gevoerd en de rechter besloot daar in al zijn wijsheid dat die claim niet gehonoreerd kon worden omdat de airbag weliswaar een schroeiplek op de hand van de dame had veroorzaakt, maar haar tevens beschermd had tegen ernstiger letsel. Het is maar dat Bénédicte Ficq gewaarschuwd is.

We leven in een tijd van terugtredende overheid. Gelukkig staat mevrouw Bénédicte Ficq al in de startblokken om in het vacuüm te duiken en over het domme volk te waken.

Plaats een reactie