Update – Twee minuten stilte voor lafbekje Christa Noëlla Soeters (en De Grauwe Eeuw)

Christa Noëlla
Christa Noëlla spreekt duidelijke taal 🙂

 

In het pre-socialemediatijdperk vonden niet-uitgekristalliseerde meningen van zich ontwikkelende jonge mensen slechts gehoor, en eventueel kritiek, in beperkte kring. De gemakkelijk toegankelijke sociale media vergroten die opinies in statu nascendi tot buitenproportionele omvang, met veel negatieve gevolgen. Er is nu een publiek podium van een omvang die Facebookers en tweetters zich niet altijd goed lijken te realiseren. Die onvolgroeide meningen blijven voor onbeperkte tijd digitaal bewaard en toegankelijk, en kunnen je je hele leven achtervolgen.

De tijd is voorbij dat onvoldoende bezonnen standpunten binnen kleine kring door ouderen geneutraliseerd werden en jongeren bij het vormen van hun mening begeleiding kregen. De digitale wereld kent geen coaching. Iedereen, jong en oud, kan op Facebook en Twitter regisseur zijn van het eigen theater.

Afgelopen dagen zagen we hoe dat uit de hand kan lopen. Een vroege twintiger, Christa Noëlla (22), maakte zich in haar meisjeskamertje zorgvuldig op, studeerde een onverstoorbare en ongenaakbare blik voor de spiegel in, en liet zich fotograferen (of maakte een zelfontspannerselfie) met een wat stuntelig gekalligrafeerd bord voor de boezem: ‘Geen 4 mei voor mij’. Ze bedacht ook al een hashtag #geen4meivoormij.

De foto plaatste ze op Facebook met de begeleidende tekst: ‘Ik heb altijd uit respect meegedaan aan de Dodenherdenking op 4 mei. Dit jaar heb ik besloten om er niet meer aan mee te doen. Ik vind dat de Dodenherdenking zijn waarde heeft verloren door de hypocrisie van de samenleving. Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan. Daarnaast vind ik dat de geschiedenis van mijn voorouders ook herdacht moet worden. Ik wil niet meedraaien in een eurocentrische samenleving waar witte geschiedenis belangrijker is dan de niet-witte geschiedenis, waar Nederland een zeer belangrijke rol in heeft gespeeld. Ik kan niet met een stalen gezicht de slachtoffers van fascisme herdenken wanneer wij elke maand nazi’s laten rond marcheren in de Nederlandse steden onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Hoe kunnen wij het ermee eens zijn dat dit vreselijke verleden nooit meer mag gebeuren terwijl wij ondertussen bommen op Syrië gooien? Ik doe niet meer mee aan Dodenherdenking. Ik denk dat het een veel mooier signaal is als wij een betere toekomst kunnen achterlaten voor de jongere generatie door het hedendaags fascisme te bestrijden en door te dekoloniseren. Juist omdat wij moeten leren van het verleden en niet moeten vergeten.’

Een ontroerend naïeve tekst. Alleen al dat ‘Ik heb altijd uit respect meegedaan’. Doet mij denken aan mijn kleinzoon van 10 die zegt al zijn ‘hele leven’ fan van Ajax te zijn. ‘Altijd’ is bij Christa gezien haar leeftijd (22) betrekkelijk.

Overigens jammer dat ze dat ‘respect’ kwijt is. Volgens Christa Noëlla heeft de Dodenherdenking zijn ‘waarde verloren door de hypocrisie van de samenleving’. Kijk, dat de Dodenherdenking wat haar betreft zijn waarde verloren heeft..dat kan. Maar dat die waarde volgens objectieve maatstaven verloren is gegaan, is heel wat anders. ‘De hypocrisie van de samenleving’, lijkt ook zo’n objectieve vaststelling maar is dat niet. Christa mag dat vinden – wat heerlijk in een samenleving op te groeien en te leven waar dat mag – maar dat wil nog niet zeggen dat het zo is; in ieder geval niet zo absoluut als Christa in haar jeugdigheid beweert.

Is het echt zo dat ‘we’ (wie zijn dat?) opkomend fascisme en moslimhaat zijn gang laten gaan? Ikdachtnetniet, Christa. We leven in een imperfecte samenleving waar uitingen van moslimhaat en fascisme voorkomen, maar niet zonder meer geaccepteerd worden. Die uitingen zijn er helaas, maar ze zijn niet karakteristiek voor onze hele samenleving. We laten volgens mij in onze samenleving dergelijke uitingen alleen binnen wettelijk kaders toe. Net zoals we, binnen wettelijk kaders, toelaten dat een kleine groep Surinaamse Nederlanders op de Dam een boek verbranden en net zoals we binnen het wettelijk kader toestaan dat IS aanhangers hun sympathie met IS demonstreren in de Haagse Schilderswijk.

Uitingen van fascisme, moslimhaat (kan ook betekenen: moslims die haten), jodenhaat (waarom noemt Christa die niet?), xenofobie en sympathiseren met IS zijn mij allemaal een gruwel, maar wat is het een feest in een samenleving te leven waar al die uitingen mogelijk zijn.

Christa Noëlla wil dat ook de geschiedenis van haar voorouders een plaats krijgt bij de herdenkingen op 4 mei. Daar is alles voor te zeggen. Neem contact op met het Comité Vier en Vijf mei, raad ik haar aan. Je krijgt in deze maatschappij weinig cadeau en soms moet je voor je idealen strijden. Ook dat kan in een vrije samenleving. Jezelf uitsluiten, niet meer mee willen doen, helpt niet bij het verwezenlijken van je wensen.

Een moeilijk verwijt: in onze maatschappij is de witte geschiedenis het belangrijkst. Is dat zo vreemd? Ik was professioneel actief in Senegal, Zambia en Zimbabwe; in al die landen was de zwarte geschiedenis het belangrijkst. Niet zo vreemd. Tot mijn verbazing hadden geen van mijn gesprekspartners daar meer dan zeer oppervlakkige kennis over de geschiedenis van en in Europa. Hitler? Nooit van gehoord? En ik in al mijn eurocentriciteit maar denken dat de hele wereld van de nazigeschiedenis gehoord had. Niet dus. Ik weet niet of de geschiedenis van alle voorouders van alle etniciteiten voldoende aan bod komt in ons land, maar acht het goed mogelijk dat verbetering mogelijk is. Ligt daar een taak voor Christa? Misschien. Pak die handschoen op, maar trek je niet terug. Diversiteit in geschiedenis(les) moet altijd aandacht hebben.

Iedere oorlog is smerig. Ook die in Syrië. Het verwijt dat ‘we’ bommen op Syrië gooien is mij te gemakkelijk. Misschien heeft het westen zich wel veel te lang afzijdig gehouden van het ingewikkelde conflict in Syrië. Doe nu niet alsof ‘we’ de criminele bommengooiers op Syrië zijn. De moord op burgers in Aleppo plegen ‘we’ niet maar die verderfelijke Assad met zijn barrelbombs. Gisteren landde er nog een opstandelingenraket op een ziekenhuis in Aleppo. Dat deden ‘we’ niet, maar zullie.

Christa Noëlla heeft het in haar tekst over moslimhaat. Er is heel veel moslimhaat. Gruwelijk veel. Die moslimhaat veroorzaakt honderdduizenden slachtoffers: doden, gewonden en ontheemden. Doen ‘we’ dat op grond van Eurocentrische haat jegens moslims? Nee, dat doen die moslims onderling. Al sinds het overlijden van Mohammed vechten afwijkende islamrichtingen elkaar tot bloedens toe de tent uit in een gebied dat zich van Pakistan uitstrekt tot Egypte en in aan aantal Afrikaanse landen. Boko Haram, een moslimsplintergroep, gijzelt al bijna drie jaar meer dan 250 schoolmeisjes. Honderden scholen zijn afgebrand en meer dan 600 leerkrachten vermoord. Wat te denken van de massale moordpartijen door moslims in Indonesië? Wat te denken van de bijna dagelijkse bomaanslagen in Irak? Daar gaan elkaar hatende moslims onderling op de vuist ten koste van vele levens, inclusief vrouwen en kinderen. Wat te denken van de Koptische Christenen die in de recente geschiedenis door moslims in Egypte uitgemoord werden? En dan is er ook nog de islambreed gevoelde jodenhaat en het verbod in meerdere moslimlanden, vooral in de bakermat van de Islam Saoedie-Arabië, waar andere geloven dan de Islam per wet verboden zijn.

Christa vindt dat er gedekoloniseerd moet worden. Er zijn vele vormen van kolonisatie; niet duidelijk is welke Christa bedoelt. De restanten Europese kolonisatie werden in de jaren zestig tot tachtig van de vorige eeuw beëindigd. Dat zal Christa ongetwijfeld op school geleerd hebben. Alle voormalige koloniën die dat wensten werden zelfstandig. Koloniën mogen niet tot zelfstandigheid gedwongen worden. Zelfstandigheid is een recht, geen plicht. Dat is de reden waarom enkele eilanden in de Cariben, zoals Bonaire en Saba, ‘gemeentes’ zijn van Nederland en andere eilanden zoals o.a. Curacao een land zijn binnen het Nederlandse gemenebest. Ieder Caribisch eiland dat aangeeft helemaal los van Nederland als zelfstandig land verder te gaan, kan dat doen. Waarom doen ze dat niet? Kwestie van geld.

De nieuwe kolonisator van bijna het gehele Afrikaanse continent is China. Dat land heeft stelselmatig in vele landen natuurlijke bronnen en miljoenen hectaren grond aangekocht. Niet ter verbetering van de levensstandaard in Afrika, maar om grondstoffen voor China zeker te stellen en nu en in de toekomst zeker te zijn van voldoende landbouwproducten voor de Chinese bevolking. Het Afrikaanse continent, eerst uitgebuit door het westen, wordt sinds de politieke dekolonisatie uitgebuit door China. Een heel kleine, corrupte minderheid oorspronkelijk Afrikaanse bewoners heeft hier voordeel van en baadt in luxe. Het volk lijdt.

Ik wens Christa toe dat haar droom over een betere toekomst voor ons nageslacht, zonder haat en zonder fascisme, uit komt. Het is ook mijn, door levenservaring nuchter geworden, droom.

Het zijn nu juist de doden in de strijd tegen fascisme en haat die vanavond herdacht worden.

Als het Christa menens is dat ze op wil komen tegen fascisme, moslimhaat en alle andere door haar niet genoemde vooroordelen dan moet ze vanavond vooraan in de rij gaan staan om de mensen te herdenken die voor die strijd, haar strijd, hun leven gaven.

Er is in de strijd tegen onverdraagzaamheid nog een lange weg te gaan. De schandalige reacties die deze jonge vrouw Christa Noëlla, ze deed niets anders dan een mening geven, over zich heen kreeg, tonen dat aan.

Christa is tegen de monarchie, tegen Zwarte Piet, tegen de PVV en ook tegen de Dodenherdenking. Een klein duiveltje in mij fluistert: ‘Is er iets in haar en mijn maatschappij dat haar wel tevreden stemt?’

Maak mijn dag goed en laat het mij weten: toncremers@gmail.com

Nagekomen:

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, gaf destijds tegenover de NOS aan met Noëlla. in gesprek te willen: „Maar op 4 mei staan we expliciet stil bij alle mensen die hun leven hebben verloren om ons te bevrijden, bij de Holocaust, in de Jappenkampen of bij de aanleg van de Birmaspoorlijn.”

Een woordvoerder van het Comité zegt dat er destijds contact is geweest met Noëlla., waarbij zij is uitgenodigd voor een gesprek. Uiteindelijk is Noëlla niet op de uitnodiging ingegaan.

Kijk, zo zijn dus de manieren van dit narcistische spiegelkijkertje: te laf om het gesprek aan te gaan en alleen maar uit op aandacht.

Aanvulling 2, 16 februari 2018:

Weer arrestatie om oproep moord op Sinterklaas

telegraaf.nl/nieuws/1679738/weer-arrestatie-om-oproep-moord-op-sinterklaas

Het gaat om de 24-jarige Christa N., die twee jaar geleden een storm van kritiek aanwakkerde met haar actie #geen4meivoormij. Daarmee protesteerde ze tegen de Nationale Dodenherdenking. Ze bevestigt tegenover De Telegraaf dat ze is gearresteerd en een nacht op het politiebureau heeft doorgebracht voor verhoor.

Het onderzoek zou zich richten op de oproep tot een moordaanslag op Sinterklaas-acteur Stefan de Walle. Michael van Zeijl, voorman van de extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw, plaatste eind oktober een bericht op Facebook waarin hij opriep Sinterklaas te doden tijdens de intocht in Dokkum. Daarbij zouden kinderen bedekt moeten worden onder stukken hersens en botsplinters, aldus Van Zeijl in het gewraakte bericht. Formeel wordt hij verdacht van opruiing. Volgens Van Zeijl was de oproep een grap.

Christa N. beweert dat ze niets met het dreigende bericht te maken heeft: „Ik heb niks geplaatst, ik heb niks gelezen, ik heb niks gereageerd”, aldus N. tegen De Telegraaf.

Politiewoordvoerder Ramona Venema wilde niet nader toelichten waarop de verdenking van bedreiging is gebaseerd.

Christa Noëlla Soeters benadrukt tegenover De Telegraaf dat ze geen lid is van De Grauwe Eeuw, Van Zeijls actiegroep die strijdt tegen racisme en ’koloniale verheerlijking’. Behalve de oproep tot een moordaanslag op Sinterklaas is de groep vooral bekend van protesten tegen de naamgeving van de Coentunnel en bekladding van VOC-monumenten in Hoorn.

De groep wordt genoemd in een recent rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Lees verder: telegraaf.nl/nieuws/1679738/weer-arrestatie-om-oproep-moord-op-sinterklaas

Vermoedelijk gaan we over dit nare meisje nog heel veel horen….

Plaats een reactie