Wat een eng mannetje die over het paard getilde Erben Wennemars

Alina Zagitova: The 15-year-old who waltzed on ice to win gold at Winter Olympics 2018

 

Een paar maanden geleden, december 2017, bracht ik al mijn weerzin onder woorden over de smalend lachende Erben Wennemars in DWDD waar Frans Bauer schitterde als het toonbeeld van ‘gewoonheid’. Laten we wel wezen, een bizarre onderscheiding waarbij je je af kunt vragen of de gehonoreerde daar echt blij mij moet zijn. Frans Bauer was het wel en wist imponerend onder woorden te brengen hoe hij ‘gewoon’ zag. Daar kan die Erben Wen-wen-wennemars met zijn walgelijke grijns een puntje aan zuigen. Ik was niet alleen in mijn gruwen over het gedrag van Erben Wennemars. Op Twitter gloeide het van de verontwaardiging.

Het kon niet anders, maar de onvermijdelijke Wennemars zou weer aanschuiven bij de voorbeschouwingen, de life uitzendingen en de overbodige nabeschouwingen van de Winterspelen in Korea. Echt onvermijdelijk, want bij de onderdelen die ik persé life wilde meemaken zat de Dalfsense hakkelaar er weer iedere keer met zijn narcistische commentaar tussen.

Laat gaan, dacht ik steeds..niet ergeren, totdat meneer het in één en dezelfde nabeschouwingsuitzending echt te bont maakte.

Een van de gasten was een in Korea geboren vrouw die als kind door Nederlanders geadopteerd was. Zij bezocht tijdens de spelen Korea om te ontdekken in hoeverre haar Koreaanse roots nog een rol speelden in haar leven.

Niet dus.

Wennemars, altijd op zenden en nooit op ontvangen, ontging deze boodschap helemaal en vond het met lust op effect nodig de vrouw te dwingen tot een ja-of-nee antwoord op zijn overbodige en stuitende vraag: “Ben je nu Koreaan of Nederlander?” En toen kwam het: op macho-suprematistische en neerbuigende wijze veroorloofde Wennemars zich zijn gretige klauwtje op de rug van de vrouw te leggen.

Mevrouw Cremers en ik keken elkaar vol verbijstering aan. Is dit 2018? Leeft deze schaatsklojo ergens in Overijssel onder een rots? Heeft deze man alle ontwikkelingen gemist van de afgelopen maanden en jaren en weet hij niet dat je je handjes braaf bij je moet houden? Nee, deze Ruud Lubbers – god hebbe zijn ziel – van de schaatswereld weet dit blijkbaar niet en denkt dat hij zich alles kan veroorloven.

We zijn er nog niet. De 15-jarige Russin Alina Zagitova won in de Gangneung Ice Arena goud bij kunstschaatsen. Ik zag een gedeelte van haar kür en was diep onder de indruk. Omdat Rusland zich bij de winterspelen in Sjotsi massaal en georganiseerd schuldig maakte aan het ontduiken van de dopingcontroles, mochten atleten uit dat land alleen onder neutrale vlag meedoen in Korea. Dat had voor Alina Zagitova gevolgen bij de uitreiking van de gouden medaille (waarom zegt iedereen ‘plak’?). Ze moest daar minutenlang luisteren naar de niet-aan-te-horen Olympische hymne. De presentator van het nababbelprogramma vond dat toch wel sneu voor Alina Zagitova.

En toen kwam ie: “Da-da-dat hebben ze aan zichzelf te danken?”

WAT?

Alina Zagitova was 11 jaar en zat op het basisonderwijs toen gesjoemeld werd met de dopingcontroles. Dat kind had er toen en ook nu part noch deel aan, maar die klootzak – excusez le mot – van een empathieloze Wennemars vond dat Alina Zagitova het aan zichzelf te danken had.

Het kan niet anders, deze man moet een fervent aanhanger zijn van D’66 en Alexander Geheugenverlies Pechtold die er onlangs ook niet voor terugdeinsde alle Russen over één kam te scheren en voor leugenaars uit te maken.

Henk Spaan help me: “Vuilnisman, mag deze zak Erben Wennemars alstublieft ook mee en zo snel mogelijk in de verbrandingsoven?”

Plaats een reactie