We worden met ons allen genaaid door banken en overheid

Een van de betere tweets van de afgelopen tijd is bovenstaande van Hans van Zijst. De discussie over het met 50% verhoogde salaris van de ING voorman kon niet beter met ‘typisch Nederlandse nuchterheid’ gerelativeerd worden. Die salarisverhoging is door de wereldvreemde commissarissen van de ING inmiddels onder druk teruggedraaid.

Wat heb ik overigens een rothekel aan dat non-argument ‘typisch Nederlands’. Je hoorde dat afgelopen weken weer door hoogintelligente commentatoren, zoals de hoofdredacteur van Quote Sander Schimmelpenninck (bijzonder dat je ‘penning’ in je naam hebt en dan hoofdredacteur bent van een poenerig blaadje), in praatprogramma’s waar dat salaris van Ralph Hamers besproken werd. ‘Typisch Nederlands’ en vooral ook ‘Calvinistisch’ werd de kritiek op dat hoge salaris genoemd. Wat een kul. Er wonen meer dan 17 miljoen mensen in ons achterdijkse moeras en circa 150 nationaliteiten, maar er zijn lui met een intelligentie waar ik niet aan kan tippen die precies weten wat typisch Nederlands is. Dat niet alleen, ze weten ook nog zonder enige twijfel aan eigen woorden dat deze grotendeels geseculariseerde massa ‘Calvinistisch’ is. Wat een ondoordachte platvloersheden. Discussievervuiling van de onzuiverste soort.

Nergens. helemaal nergens hoorde ik iemand over de achtergrond van al die hoge salarissen van ‘topmanagers’ en de juichende resultaten van bedrijven. Die hoge salarissen zouden gerechtvaardigd zijn omdat die topmensen, meestal mannen, zo succesvol zijn.

Het is niet waar! We worden met ons allen verneukt, want wat is er gaande…

Het is nog niet zo lang geleden dat er in iedere wijk bankfilialen en postkantoren waren. Je haalde daar je contante geld op om de boodschappen in de buurtwinkel of bij de supermarkt te betalen.

In 1995 kwam Windows 95, een van de slechtste computerbesturingssystemen ooit, waarmee we op het WWW van Tim Berners-Lee konden. Aanvankelijk was dat WWW het domein van wetenschappers en nieuwsgierige amateurs zoals ondergetekende; een hobby en een speeltuin. Langzaam maar zeker dwongen commerciële bedrijven, maar ook onze overheid, iedereen tot het gebruik van internet. De dure bankfilialen en postkantoren verdwenen, we moesten op straat geld pinnen uit automaten en alle overige bankzaken moesten thuis achter de computer geregeld worden. Ook de belastingdienst dwong de burger in hoog tempo de digitale valkuil in.

Het opheffen van alle bank- en postfilialen, en de duizenden ontslagen bij bank en post, leidden tot enorme kostenbesparingen voor de ‘dienstverleners’ en optimalisering van de bedrijfsresultaten.

Maar, wie betaalden de rekening? De klanten liepen vroeger gratis een bankfiliaal binnen, maar betalen nu een absurde en veel te hoge entreeprijs om zaken te doen met de bank. Je moet een computer aanschaffen en een abonnement nemen bij een internetprovider. Het goedkoopste internetabonnement kost altijd nog zo’n € 300,00 per jaar. Die providers verkopen in veel gevallen liefst pakketten waarbij je internet, telefonie en TV moet aanschaffen. Kosten: meer dan € 700,00 per jaar. Voor TV en radio betaalde je vroeger kijk- en luistergeld. Dat bestaat nog wel, maar nu via de belastingen. We betalen nu dubbel. Voor de publieke zenders via de belastingen en om daadwerkelijk te kijken via de providers van de verbindingen.

En waar gaat al dat geld naartoe? Onder andere naar de winstoptimalisatie van de banken.

Wijsneus Sander Schimmelpenninck zal mij ongetwijfeld een ‘typisch Nederlandse Calvinist’ vinden. Daar kan ik mee leven. Ik kan niet leven met de gedachte dat ik moet betalen om een bankfiliaal of postkantoor binnen te gaan of te communiceren met de belastingdienst en dat ik daarmee faciliteer dat de bedrijfswinsten torenhoog stijgen en de economische groei helemaal verdwijnt in de zakken van bankmanagers en aandeelhouders, want ik, en met mij alle Nederlanders die van die diensten noodgedwongen gebruik maken, betalen dat NONDEJU.

De Nederlandse economie maakt een stevige groei door, maar niets, helemaal niets van die groei is terug te vinden in de salarissen van de midden- en onderklasse of bij de pensioenen voor ouderen.

Er is iets fundamenteel fout aan dit systeem en ik verwacht dat de bom ooit gaat barsten. Ik verlang naar die explosie.

Om te beginnen moet het internet zo snel mogelijk gratis zijn voor iedereen, te betalen door die instanties die internetgebruik afdwingen.

Het is niet te verklaren dat ik gedwongen wordt gebruik te maken van dat internet en er wel voor moet betalen. Het is nog erger: vroeger waren de particuliere bankrekeningen gratis en kreeg je zelfs rente over je saldo. Nu moet je voor de service betalen, krijg je geen rente meer en moet je, godbeterhet, ook nog dokken om bij de bank binnen te komen.

Als ik aan mensen als Ralph Hamers denk, denk ik altijd automatisch ook aan de Duitse werkgeversvoorzitter Hans-Martin Schleyer en de kofferbak van een auto…

Ik weet niet hoe dat komt.

Plaats een reactie