“Wij maken toch ook geen vergelijking tussen joden en geroosterd sate-vlees?”

 

Roy (Kaikusi) Groenberg
Roy (Kaikusi) Groenberg

In een eerdere column besteedde ik al aandacht aan anti-democraat Roy Kaikusi Groenberg en zijn verbranding op de dam van het boek Surinamers in Nederland door Harry Intifada van Bommel. In een commentaar op YouTube is te zien en horen hoe Groenberg zonder enige moeite vergelijkingen maakt met de Tweede Wereldoorlog en Nederlandse NSB’ers die heulden met de nazi’s. Die NSB’ers werden volgens helderschijnend historisch licht Groenberg na de oorlog ‘aangepakt’ net zoals hij ‘alle racisme en discriminatie’ aanpakt.

De cliché’s kotsende Kaikusi (Surinaams voor jaguar) legt helaas niet uit wat de overeenkomst is tussen racisme en heulen met de vijand door NSB’ers. De man kletst uit zijn nek, geobsedeerd door facetten uit de geschiedenis waar hij geen enkel benul van heeft.

Er zit iets engs in die Groenberg. Niet incidenteel maar structureel. De boekverbranding is onderdeel van een karaktertrek en niet slechts een vergeeflijke emotionele oprisping.

In 2008, naar aanleiding van een discussie-avond van de PvdA, afdeling Amsterdam Oud-West over het thema WE VERGADEREN TEVEEL EN ZIJN TE WEINIG ‘BUITEN’ liet Groenberg al het achterste van zijn tong zien op de PvdA-site met:

4 mei 2008 om 14:57

Ik ben het eens met de reactie van dhr. Adriaan m.b.t. zijn ervaring op een Pvda-vergadering uit Oud-west. Wij maken toch ook geen vergelijking tussen joden en geroosterd sate-vlees?
Wanneer gaan wij het ‘ontkennend’ racisme en de superioriteitswaanzin binnen de PvdA voorgoed verbannen?

De man is niet alleen een engerd, maar bovendien oliedom. Blijkbaar beseft hij niet dat zijn ‘Wij maken toch ook geen vergelijking tussen joden en geroosterd sate-vlees?’ juist wel een vergelijking is, en door hemzelf gemaakt. Laat ik proberen deze gedachtekronkel via een geheel fictief voorbeeld aan hem uit te leggen. Stel ik zeg/schrijf: “Ik maak toch ook geen vergelijking tussen Roy Groenberg en Surinaamse racisten”, dan is juist door deze ontkenning meteen een verband gelegd tussen Groenberg en Surinaamse racisten.

Er is meer. Dat verband is dan niet alleen gelegd, maar over mij wordt ook iets onthuld, namelijk dat ik om een of andere reden het nodig vindt de niet-bestaande relatie te schetsen tussen Groenberg en Surinaamse racisten. Niemand die nu de conclusie trekt dat deze vergelijking werkelijk iets over mij zegt, zal door mij worden tegengesproken..

Dat geldt dus ook voor meneer Groenberg en zijn ‘Wij maken toch ook geen vergelijking tussen joden en geroosterd sate-vlees?’  enkel en alleen doordat hij joden koppelt aan sate-vlees komen we veel te weten over Kaikusi, en meer dan alleen dat een jaguar een (sate)vleeseter is.

Een walgelijke vergelijking gemaakt door een griezelige man.

Het kan niet anders, de Partij van de Arbeid zal zich intens gelukkig prijzen met zo’n discussiedeelnemer. Dat blijkt ook wel, want zelfs zes jaren na deze onfrisse inbreng door Groenberg ging PvdA-burgemeester Van der Laan juni 2014 doodleuk op de foto met deze enge meneer (de boekverbranding op de Dam moest toen nog plaatsvinden):

Opening Keti Koti maand 01 juni 2014, St Eer en Herstel, ondersteuners en grassroot organisaties, voorzitter Roy Kaikusi Groenberg. HellenJeanetteGill20140601 for Roy K Groenberg. Foto made  Steve I.J. Biervliet.
Opening Keti Koti maand 01 juni 2014, St Eer en Herstel, ondersteuners en grassroot organisaties, voorzitter Roy Kaikusi Groenberg. HellenJeanetteGill20140601 for Roy K Groenberg. Foto made  Steve I.J. Biervliet.

Interessant is dat de naam van narcis Groenberg wel op Groenbergs internet site te vinden is onder de foto, maar niet die van burgemeester Van der laan.

Ik ben benieuwd of de Amsterdamse burgemeester bij de opening van het Keti Koti (afschaffing slavernij) Festival in 2016 weer met de boekverbrander op de foto gaat.

De stichting waar meneer Groenberg oprichter en voorzitter van is, gaat gesierd met de naam Stichting Eer en Herstel. Een mond vol fraais.

Wat heeft de vergelijking tussen ‘joden en geroosterd sate-vlees’ en verbranden van een boek te maken met ‘eer’ en ‘herstel’?

Als er al historisch onrecht hersteld moet worden, dan vrees ik dat schreeuwlelijk Groenberg daar eerder een belemmering voor is, dan dat hij ook maar iets positiefs kan bijdragen. Ik, blanke Nederlander, was nooit slavenhandelaar en voel me niet schuldig. Roy Kaikusi Groenberg was nooit slaaf van blanke overheersers, maar is overduidelijk slaaf van zijn obsessie met een belast verleden.

Ik wens meneer Groenberg een goede gezondheid en volledig herstel toe.

Plaats een reactie